Pierwsze wzmianki o fantazyjnym, artystycznym wycinaniu owoców i warzyw pochodzą z Chin. Rozkwit carvingu miał miejsce nieco później, podczas rządów dynastii Song (X-XIIIw.). Właśnie wtedy carving opuścił cesarskie komnaty i pałace i stał się zdecydowanie bardziej przyjazną formą, zwłaszcza wśród klasy średniej. Obecnie Tajlandia jest uznawana za kolebkę światowego carvingu. W celu propagowania i ochrony carvingu, fantazyjne wycinanie z warzyw i owoców wprowadzono do kanonu zajęć szkolnych.
Kurs carvingu odbył się w Zespole Szkół Rolniczych w Smolajbach w dniach 14-15 października dzięki projektowi „Nowoczesny Rolnik”. Skorzystali z niego uczniowie Technikum Architektury Krajobrazu. Kurs poprowadzili najlepsi „carvingowcy” w kraju: Paweł Sztenderski, mistrz Polski, mistrz Czech, a także zdobywca Pucharu Polski w Carvingu oraz Grzegorz Gniech, wicemistrz Polski oraz zdobywca Pucharu Polski. Obaj są brązowymi medalistami Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA 2012. Koordynatorem kursów programu „Nowoczesny Rolnik” jest Joanna Maziuk, dyrektor szkoły.