Dżemy, soki, ciasta, naleśniki… W Zespole Szkół Rolniczych w Smolajnach już planują, co można zrobić z jabłek, które do końca 2014 roku będą dostawać od Agencji Rynku Rolnego. Ze smacznego i zdrowego prezentu cieszą się nie tylko uczniowie, ale i dyrekcja szkoły, która włączyła się do programu „Tymczasowego nadzwyczajnego wsparcia producentów warzyw i owoców”. Program wprowadzony w związku z rosyjskim embargo na niektóre polskie produkty rolne, ma na celu złagodzenie skutków nagłego spadku cen. Jednym z elementów jego mechanizmu jest wycofywanie przez producentów z rynku produktów dobrej jakości w celu ich bezpłatnej dystrybucji.
Do programu przystąpiło wiele instytucji oświatowych , między innymi Zespół Szkół Rolniczych w Smolajnach z siedzibą w Dobrym Mieście.
- Nasi uczniowie do końca 2014 roku otrzymywać będą bezpłatnie jabłka z gatunku ligol, gloster i gala - mówi dyrektor Joanna Maziuk. - Na razie otrzymaliśmy pierwszą partię owoców w ilości 2 ton. Zamierzamy wykorzystać je również w stołówce internatu. Naszym kucharkom na pewno nie zabraknie pomysłów na dania z jabłek. Mogą to być soki, dżemy, naleśniki, całe owoce jako deser czy podwieczorek. Jabłka będą też otrzymywać uczniowie, którzy nie mieszkają w internacie. Obliczyliśmy, że na każdego naszego wychowanka przypadnie ok. 5 kg owoców. Chcemy przy okazji promować zdrowy tryb odżywiania – kończy Joanna Maziuk.