Purda karmi Pasym

Przedstawiciele gminy Purda pojawili się w sobotę 9 lipca  na Festiwalu Browarnictwa w Pasymiu. Na stoisku promocyjnym przygotowanym w ramach konkursu „Kulinarne Dziedzictwo Pogranicza Warmii i Mazur” mieszkańcy gminy Purda częstowali zebranych gości Mazurskim Kartoflakiem i Warmińskimi Plincami.

„Kulinarne Dziedzictwo Pogranicza Warmii i Mazur” to projekt realizowany przez gminę Purda w ramach dotacji uzyskanej ze środków europejskich z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020. Finałem projektu będzie konkurs kulinarny, który odbędzie się podczas Dożynek Gminnych 28 sierpnia w Klewkach. Tematem przewodnim kulinarnych zmagań będzie ziemniak – produkt wspólny dla „świętej” Warmii i „dzikich” Mazur. Do konkursu zaproszeni zostaną przedstawiciele 6 okolicznych gmin (Pasym, Jedwabno, Dźwierzuty, Barczewo, Biskupiec i Olsztynek). W celu promocji projektu i zaproszenia sąsiadów do udziału w konkursie zostanie zorganizowanych sześć wyjazdów promocyjnych. Każdorazowo zostanie przygotowane stoisko i kilkaset porcji degustacyjnych Mazurskiego Kartoflaka (babka ziemniaczana) i Warmińskich Plinców (placki ziemniaczane).

Pierwszy wyjazd promocyjny odbył się w minioną sobotę, tj. 9 lipca. Celem był Festiwal Browarnictwa organizowany na Rynku w Pasymiu. Purdę reprezentowali: Koło Gospodyń Wiejskich „Szczęściary”, dyrekcja i pracownicy Gminnego Ośrodka Kultury w Purdzie oraz asystent wójta. Przygotowane stoisko cieszyło się ogromną popularnością. Goście z apetytem zajadali przygotowane porcje kartoflaka i plince. Przy stoisku rozdawano ulotki promujące projekt i zapowiadające konkurs kulinarny. Podczas jedzenia rozmawiano o przepisach, projekcie i gminie Purda. Pasymianie zostali nakarmieni. Mieli także okazję podziwiać talent wokalny i taneczny zespołu „Szczęsciary”, który gościnnie wystąpił podczas festiwalu.