Otyłość szkodzi zdrowiu


Około 25% Polaków choruje na otyłość. 53% kobiet i 68 proc. mężczyzn w Polsce ma nadwagę. Nadmierna masa ciała (BMI ≥25) odpowiada za 14,2% zgonów w naszym kraju (13,1% mężczyzn i 15,3% kobiet). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że do 2030 roku liczba cierpiących na otyłość dzieci i młodzieży zwiększy się o 60%.

Czym jest otyłość?

Otyłość jest to stan innego lub nadmiernego nagromadzenia tłuszczu w ciele, który prowadzi do upośledzenia funkcjonowania organizmu człowieka. Patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie wynosi >15% masy ciała dorosłego mężczyzny i >25% masy ciała dorosłej kobiety.

Rodzaje otyłości:

Podstawowym powodem jest dodatni bilans energetyczny — czyli ilość konsumowanych kalorii przewyższa ilość kalorii wydatkowanych. Wskaźniki umożliwiające określenie stopnia i typu otyłości to: pomiar masy ciała, pomiar fałdów skórno-tłuszczowych, określenie wskaźnika masy ciała (BMI), pomiar obwodów pasa i bioder. Wskaźniki te umożliwiają określenie stopnia i typu otyłości. Nadwaga i otyłość niosą ze sobą wiele negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Profilaktyka otyłości

Otyłość to jedna z chorób cywilizacyjnych, której można zapobiegać poprzez odpowiedni styl życia, w tym:

Na kanale YouTube Akademii NFZ dostępnych jest 8 programów profilaktyczno-treningowych o stopniowo wzrastającej intensywności, stworzonych przez trenerów, we współpracy z lekarzem, fizjoterapeutą i  psychologiem — filmy.

Dlaczego Dieta DASH?

DASH (ang. Dietary Approches to Stop Hypertension) są to określone zasady żywienia, oparte na bazie warzyw i owoców, niskotłuszczowych produktów mlecznych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, ryb, chudego drobiu, orzechów i nasion, oleju roślinnego.

 Diety NFZ

Diety.nfz.gov.pl to portal internetowy, gdzie można skorzystać z bezpłatnych planów żywieniowych przygotowanych według zasad diety DASH, o najlepiej udokumentowanym prozdrowotnym wpływie na organizm człowieka.

Na portal Diety NFZ można zalogować się bezpośrednio na stronie diety.nfz.gov.pl, oraz poprzez akademia.nfz.gov.pl.

BMI

BMI  (ang. BMI,  Body Mass Index) to wskaźnik masy ciała, który pozwala samodzielnie określić czy masa ciała jest prawidłowa. Obliczamy go dzieląc masę ciała (w kilogramach) przez wzrost do kwadratu (w metrach).

Zakresy wartości BMI:

  • mniej niż 18.4 — niedowaga
  • 18.5 – 24.9 — wartość prawidłowa
  • 25 – 29.9 — nadwaga
  • powyżej 30 — otyłość
  • 30 – 34.9 — I stopień otyłości
  • 35 – 39.9 — II stopień otyłości
  • 40 i powyżej — otyłość skrajna

Materiał przesłany przez NFZ w związku z akcją – „Środa z profilaktyką”.

Opis alternatywny zdjęcia: infografika z napisem na dole „Profilaktyka otyłości, zdrowe żywienie. Środa z profilaktyką” i loga NFZ i ministerstwa zdrowia. W centrum zdjęcie — kanapka z miarką.