Uwaga, ptasia grypa! Zalecenia

Freepik.com/tawatchai07

[edit]

Uwaga! 10 maja zostało uchylone rozporządzenie w sprawie zasad utrzymywania drobiu na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Załącznik w plikach.


Ptasia grypa znów atakuje hodowle drobiu na Warmii i Mazurach. Służby weterynaryjne apelują do hodowców, żeby przestrzegali zasad bioasekuracji. By utrzymywać, poić i karmić drób w zamknięciu. Trzeba również utrzymać czystość i higienę w pomieszczeniach dla ptaków, klatkach i narzędziach hodowlanych.

Wirus grypy ptaków może się pojawić w każdym zakątku naszego powiatu, dlatego też każdy hodowca musi bezwzględnie przestrzegać zasad bioasekuracji. Zastosować się do nich powinna także każda osoba, która utrzymuje drób na własne potrzeby. W powiecie olsztyńskim obowiązuje nakaz utrzymywania, pojenia i karmienia drobiu w zamknięciu.

 

ZALECENIA KRAJOWEJ RADY DROBIARSTWA DLA WSZYSTKICH HODOWCÓW DROBIU

ZABEZPIECZ GOSPODARSTWO
Zabezpiecz fermę (ptaki, paszę, wodę) przed dostępem dzikich ptaków. Zachowaj szczególną ostrożność, jeżeli Twoje gospodarstwo jest zlokalizowane w pobliżu siedlisk dzikich ptaków, zbiorników wodnych oraz na trasie przelotu dzikich ptaków. Sprawdź, czy na fermie są wdrożone odpowiednie zasady bioasekuracji oraz czy są on rygorystycznie przestrzeganie.

KONTROLUJ OSOBY MAJĄCE KONTAKT Z DROBIEM ORAZ OGRANICZ ICH LICZBĘ

Na fermie musi obowiązywać bezwzględny zakaz wstępu osobom nieupoważnionym. Upewnij się, że osoby obsługujące fermę nie są myśliwymi oraz nie utrzymują drobiu we własnym zakresie, a także, że nie mają kontaktu z innymi fermami. Osoby, które trzymają drób we własnym zakresie, nie mogą obecnie mieć możliwości wejścia na fermę ze względu na wysokie ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków. Jeżeli możesz – ogranicz liczbę osób, które mają wstęp na fermę. Wskazane jest ograniczanie podróży przez wszystkie osoby, które mają kontakt z drobiem – zarówno w dużych hodowlach, jak i niewielkich kurnikach w małych gospodarstwach.

BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAJ ZASAD HIGIENY

Zachowaj zasady higieny oraz stosuj odzież ochronną, którą zmieniasz przed każdym kolejnym budynkiem. Regularnie prowadź rejestr czynności oczyszczania, odkażania, dezynsekcji i deratyzacji. Wyłóż maty dezynfekcyjne oraz koniecznie stale je nasączaj. Jeżeli nie wiesz, gdzie je można kupić – zapytaj Powiatowego Lekarza Weterynarii.

CHROŃ KAŻDY BUDYNEK I KAŻDY KURNIK

Izoluj każdy poszczególny budynek. Wskazane jest w zapewnienie osobnej obsługi, żywienia i narzędzi w każdym budynku. Odkażaj koła każdego pojazdu wjeżdżającego na teren gospodarstwa. Umieść poidła i karmidła wewnątrz budynków (nie wolno karmić i poić drobiu na zewnątrz budynków).
Dokładne sprawdzaj rejestr potwierdzający dezynfekcję środków transportu przeznaczonych do przewozu zwierząt, pasz oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.

źródło: krd-ig.com.pl