Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przygotował poradniki zawierające
wskazówki, którymi warto kierować się podczas zakupów w czasie wakacji. Na początek pod lupę wziął lody i gofry.
LODY
• Zwróć uwagę na rodzaj produktu. W zależności od preferencji mamy do wyboru:
✓ lody zawierające w swoim składzie tłuszcz mleczny oraz białka mleka z ewentualnym dodatkiem tłuszczu roślinnego i białek roślinnych oraz z dodatkiem innych surowców i dozwolonych substancji dodatkowych,
✓ lody wodne otrzymywane z mieszaniny wody i cukru lub substancji słodzących z dodatkiem innych surowców i dozwolonych substancji dodatkowych,
✓ sorbety otrzymywane z mieszaniny przygotowanej z wody i cukrów z dodatkiem owoców, innych surowców i dozwolonych substancji dodatkowych.
Musisz też wiedzieć, że „Lody tradycyjne” czy „Lody jak dawniej” nie powinny być produkowane z wykorzystaniem surowców wysoko przetworzonych, np. mleka w proszku, serwatki w proszku, dozwolonych substancji dodatkowych, np. barwników, substancji konserwujących, oraz surowców, których dawniej nie stosowano, np. olej palmowy, olej kokosowy.
• Sprawdzaj skład przed zakupem lodów
Pamiętaj im krótszy skład, tym lepszy produkt. Przeanalizuj, jakie surowce zostały wykorzystane do produkcji lodów – w ich składzie mogą znajdować się dodatki do żywności np. emulgatory, substancje glazurujące, substancje konserwujące, stabilizatory, barwniki, aromaty – czy na pewno takich lodów szukasz?
Zwróć uwagę na to:
✓ co jest na pierwszym miejscu w wykazie składników sorbetów: woda czy owoce – składników znajdujących się na początku wykazu składników jest najwięcej w produkcie.
✓ jakie surowce pochodzące z mleka zostały wykorzystane do produkcji lodów – mleko, śmietana, a może serwatka i preparaty białkowe?
✓ czy tłuszcz wchodzący w skład lodów pochodzi z mleka, czy jest pochodzenia roślinnego np. palmowy kokosowy?
✓ co nadaje słodycz lodom: cukier, cukier trzcinowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy substancje słodzące?
✓ jakie dodatki wpływają na smak, zapach i barwę lodów. Sprawdź, czy w skład lodów czekoladowych wchodzi czekolada, czy wyrób czekoladopodobny, lodów waniliowych — laska wanilii lub naturalny aromat waniliowy czy aromat etylowaniliny. Walory smakowo-zapachowe lodów śmietankowych
powinny pochodzić od śmietanki, a owocowych np. truskawkowych, malinowych czy morelowych od użytych owoców.
Pamiętaj „Lody o smaku…” to takie, na których smak i zapach wpływają zastosowane aromaty, a nie owoce, czekolada, śmietanka itp.
✓ co wpływa na intensywną barwę lodów smerfowych, balonowych – często są to barwniki będące dodatkami do żywności.
• Zwróć uwagę na kolorowe dodatki do lodów (posypki, drażetki, polewy itd.).
Swym kolorem i zapachem przyciągają uwagę dzieci – jednak ich skład może być różny.
✓ polewa czekoladowa musi zawierać czekoladę, a nie tylko kakao – zwróć uwagę na zawartość całkowitej suchej masy kakaowej (czyli mieszaniny miazgi kakaowej oraz tłuszczu kakaowego). Wśród informacji opisujących produkt szukaj określenia "masa kakaowa minimum ... %". Pamiętaj, czekoladą nie jest wyrób, w którym podczas produkcji tłuszcz kakaowy zastąpiono tłuszczem roślinnym w ilości wyższej niż 5% całkowitej masy produktu końcowego pomniejszonej o masę dodanych składników produktu. Jest to wyrób czekoladopodobny,
✓ polewa owocowa czy o smaku owocowym – co wpływa na jej walory smakowo-zapachowe,
✓ kolorowe wafelki do lodów, posypki czy drażetki – ich barwa może pochodzić od żywności o właściwościach barwiących lub barwników będących dozwolonymi substancjami dodatkowymi.
Barwniki takie jak: żółcień pomarańczowa (E 110), żółcień chinolinowa (E 104), azorubina/karmoizyna (E 122), czerwień allura (E 129), tartrazyna (E 102), pąs 4R (E 124) mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywności i skupienie uwagi u dzieci.
GOFRY
• Zwróć uwagę na sposób przygotowania. Najlepsze są gofry przygotowywane ze świeżego ciasta. Nierzadko jednak w punktach gastronomicznych są one odgrzewane lub odpiekane.
• Sprawdzaj skład przed zakupem gofrów:
✓ ciasto na gofry może być przyrządzone z podstawowych składników, ale może mieć też w składzie dozwolone substancje dodatkowe,
✓ tradycyjne gofry nie będą zawierały w swoim składzie wysoko przetworzonych składników np. mleka w proszku, jajek w proszku, syropu glukozowego oraz dozwolonych dodatków do żywności, np. środków napowietrzających, regulatorów kwasowości, substancji wiążących.
• Zwróć uwagę na dodatki do gofrów (bita śmietana, frużelina, posypki itd.)
✓ „bita śmietana” jest napowietrzoną śmietaną o zawartości tłuszczu 30-36%. Często do jej przygotowania wykorzystywane są jednak wyroby śmietanopodobne, które poza białkami mleka nie zawierają żadnych innych składników pochodzących z mleka, a zawierają tłuszcze roślinne oraz
dozwolone dodatki do żywności tj. substancje emulgujące, stabilizatory. Pamiętaj śmietana to produkt uzyskiwany wyłącznie z mleka, do którego można dodać jedynie substancje konieczne do jej wytworzenia, o ile nie stosuje się ich do zastąpienia – w całości lub w części – jakichkolwiek naturalnych składników mleka. Śmietana nie może zawierać w swoim składzie tłuszczów roślinnych.
✓ Sprawdź, jaki udział we frużelinie owocowej stanowią owoce oraz czy owoc wskazany w jej nazwie nie został zastąpiony innymi składnikami np. przecierem z jabłek i aromatami,
✓ Sprawdź skład sosów wykorzystywanych jako polewa oraz słodkich posypek, a przede wszystkim, co decyduje o ich walorach smakowo zapachowych czekolada, kakao, owoce a może aromaty i barwniki.
Pamiętaj!
Brak opakowania nie może oznaczać braku informacji o produkcie. W każdym miejscu, w którym żywność wprowadzana jest do obrotu, w tym w lokalach gastronomicznych, nawet tych małych punktach, w których serwują lody czy gofry, powinny być dostępne informacje o produktach, które można tam kupić. Zawsze sprawdź, jakie surowce zostały wykorzystane do wyprodukowania, przygotowania środka spożywczego. Wykaz składników znajdziesz na opakowaniu lub w przypadku produktów wprowadzanych do obrotu bez opakowania w miejscu ich sprzedaży. W przypadku produktów wprowadzanych do obrotu bez opakowania informacje o produkcie powinny znaleźć się na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub zostać zaprezentowane w inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi – powinny być dostępne bez udziału osób trzecich.
Jest to prawo każdego konsumenta, także TWOJE!
BĄDŹ ŚWIADOMYM KONSUMENTEM – czytaj etykiety!
Broszura ma charakter informacyjny i nie stanowi wykładni prawa