Stan epidemiologiczny w powiecie na 30.03.2020 godz. 11:00


Podajemy stan epidemiologiczny w powiecie olsztyńskim na 30.03.2020 godz. 11:00. Przekazujemy też informację Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczącą kupowania niepakowanego pieczywa. „Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Jednocześnie Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punktach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.” (źródło: gis.gov.pl)

Stan epidemiologiczny w powiecie olsztyńskim na 30.03.2020 godz. 11:00:

30 marca 2020