Seniorze, nie przes(ł)adzaj!


Cukrzyca to problem społeczny, choruje na nią aż 3 mln Polaków.  1 na 4 osoby w Polsce powyżej 60. roku życia ma stwierdzoną cukrzycę. Szacuje się, że w 2030 r. na całym świecie liczba seniorów chorych na cukrzycę osiągnie liczbę niemal 196 mln.

 

 

 

Jakie są niepokojące objawy cukrzycy?

Indeks glikemiczny – IG

Ważną rolę w diecie osoby chorej na cukrzycę odgrywa indeks glikemiczny (IG), który odzwierciedla metaboliczne działanie węglowodanów na organizm. IG to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającego 50 g przyswajalnych węglowodanów. Wartość IG kategoryzuje produkty spożywcze na trzy grupy w zależności od podatności na trawienie oraz czas wchłaniania węglowodanów do krwi:

  1. produkt, który powoduje niższy i mniej gwałtowny poposiłkowy wzrost glikemii, ma niski IG, czyli < 55;
  2. nagły i duży wzrost poziomu glukozy we krwi charakteryzuje produkt o wysokim IG o wartości > 70,
  3. średni IG (wartości między 55 a 70) to produkty niezakwalifikowane do żadnej z dwóch powyższych grup.

Osobom chorującym na cukrzycę zaleca się spożywanie produktów o niskim IG.

ŸWartości IG

 Wartości IG

Zasady diety cukrzycowej

Założenia dietetyczne powinny uwzględniać leczenie farmakologiczne oraz insulinoterapię.

Aktywność fizyczna

Istotną rolę w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 odgrywa regularna aktywność fizyczna. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca osobom w wieku 65 lat i starszym od 150 do 300 minut w tygodniu, aerobowej aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności. Preferowane typy aktywności ruchowej to m.in. spacery, marsze, biegi, nordic walking, slow jogging, pływanie, aqua aerobic, jazda na rowerze, tai-chi. Poziom wysiłku fizycznego należy dostosować do poziomu własnej sprawności i możliwości ruchowej. Osoby z chorobami przewlekłymi przed podjęciem ćwiczeń powinny skonsultować się z lekarzem.

Przydatny link: Akademia NFZ

Materiał przesłany przez NFZ w związku z akcją – „Środa z profilaktyką”.