sobota, 24 Lipiec 2021 , imieniny obchodzą: Kinga, Krystyna
dodaj do ulubionych

szlak swietej warmii
kalendarz wydarzeń
szybki kontakt

Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Plac Bema 5, 10-516, Olsztyn
tel.: 89 527 21 30
tel.: 89 521 05 19
fax: 89 527 24 14
starostwo@powiat-olsztynski.pl
Tagi
Sonda

Niech swoim smakiem promuje Warmię! FILM

Niech swoim smakiem promuje Warmię! FILM

To hasło towarzyszyło oficjalnemu rozstrzygnięciu konkursu na „Warmiaczka – wypiek na co dzień i od święta”. Spośród nadesłanych propozycji 11 przepisów walczyło o laur najciekawszego, najpyszniejszego i koniecznie nawiązującego do tradycji kulinarnych regionu warmińskiego, w konkursie zorganizowanym przez Powiat Olsztyński i PSS Społem w Olsztynie.

15 kwietnia ogłoszona została lista laureatów konkursu, nadal jednak nie wiadomo było, który z przepisów zdobył Grand Prix, którym jest włączenie „warmiaczka” do oferty sklepów Społem. Werdykt został ogłoszony podczas uroczystości zorganizowanej 23 kwietnia w olsztyńskim starostwie, której towarzyszyła degustacja wypieków i spotkanie z przedstawicielami mediów.

Zależało nam na tym, żebyśmy mieli coś swojego, a przy tym warmińskiego. Zaproponowaliśmy więc twórczą i smakową zabawę w formie konkursu. Wszystkie przepisy czytałam z wielką uwagą i na pewno sięgnę po nie, bo sama lubię piec. Państwa propozycje są bardzo ciekawe – oryginalne, a zarazem nawiązujące do tradycji Warmii poprzez wykorzystanie naturalnych składników takich jak miód, twaróg, owoce czy drożdże – mówiła Joanna Michalska, wicestarosta olsztyński i jednocześnie przewodnicząca konkursowego jury.

Wybór nie był jednak łatwy, bo zwycięskie ciasto musi spełniać wymogi produkcyjne profesjonalnej piekarni. – Od tygodnia prowadzimy próby, ponieważ proces technologiczny w piekarni jest zupełnie inny od tego w domu i nie każde ciasto da się wyprodukować na większą skalę. Dziękuję laureatom za podzielenie się przepisami, które są wykorzystywane w domach. Gratuluję odwagi, umiejętności i chęci kucharzenia – dodaje Stanisław Tunkiewicz, prezes zarządu PSS Społem Olsztyn.

DSC_0089

Ostatecznie jury przyznało:

  • Nagrodę Grand Prix, czyli tytuł warmiaczka ciastu miodowemu z twarogiem i owocami, którego przepis zaproponował pan Jakub Stefaniak (ciasto już wkrótce można kupić w sklepach będzie Społem);
  • Nagrodę za ciasto dyniowe z kremem i jeżynową żelką – pani Patrycji Poczcie;
  • Nagrodę za „warmiaczki z twarogiem i cynamonem” – pani Justynie Staweckiej;

Nagroda Internautów za ślimaczki z konfiturą z czarnej porzeczki została przyznana pani Kamili Jastrzemskiej.

Wyróżnienie otrzymał pan Dominik Geszczyński za chleb na bazie czerwonej fasoli, musli i miodu.

Dodatkową nagrodę postanowili także przyznać piekarze olsztyńskiego Społem, którym do gustu przypadł serniczek z owocami i kruszonką zaproponowany przez pana Marcina Szałkowskiego. Jego ciasto również będzie pieczone i sprzedawane przez Społem pod nazwą „Sernik warmiński”.

Jak powstało zwycięskie ciasto? – Ciasto jest tak naprawdę połączeniem kilku ciast, które robi się u mnie w domu.  Główną inspiracją był jednak miód, ponieważ jeżdżąc do Olsztyna, gdzie studiuję medycynę, mijam po drodze liczne ule. Będę chyba takim lekarzem-piekarzem – żartował Jakub Stefaniak już po odczytanym werdykcie. Ciasto miodowe z twarogiem i owocami trafi na półki sklepów Społem PSS Olsztyn już w przyszłym tygodniu.

Ci, którzy nie chcą czekać, już teraz mogą pobrać przepisy nagrodzonych ciast: Przepisy na warmiaczka i spróbować zrobić je samemu. Smacznego!

 

DSC_0083DSC_0095Konferencja dotycząca warmiaczka Grafika konkursu

Więcej zdjęć na Facebooku

Fot. Monika Nowakowska/Starostwo Powiatowe w Olsztynie

image_pdfimage_print

Zobacz również:

geoportal_m

99_locek_strategia

98_banerek-rodzina

projekty-unijne

inwestycje powiatu
psd_klocek

u_pracy

RSO

nieodplatna_pomoc

PKZ_2

PKZ_2

Copyright © 2013 Powiat Olsztyński     Kalendarz imprez | Mapa serwisu | Polityka plików Cookies | Kanał rss realizacja: strony www virtualmedia.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji