To hasło towarzyszyło oficjalnemu rozstrzygnięciu konkursu na „Warmiaczka – wypiek na co dzień i od święta”. Spośród nadesłanych propozycji 11 przepisów walczyło o laur najciekawszego, najpyszniejszego i koniecznie nawiązującego do tradycji kulinarnych regionu warmińskiego, w konkursie zorganizowanym przez Powiat Olsztyński i PSS Społem w Olsztynie.
15 kwietnia ogłoszona została lista laureatów konkursu, nadal jednak nie wiadomo było, który z przepisów zdobył Grand Prix, którym jest włączenie „warmiaczka” do oferty sklepów Społem. Werdykt został ogłoszony podczas uroczystości zorganizowanej 23 kwietnia w olsztyńskim starostwie, której towarzyszyła degustacja wypieków i spotkanie z przedstawicielami mediów.
– Zależało nam na tym, żebyśmy mieli coś swojego, a przy tym warmińskiego. Zaproponowaliśmy więc twórczą i smakową zabawę w formie konkursu. Wszystkie przepisy czytałam z wielką uwagą i na pewno sięgnę po nie, bo sama lubię piec. Państwa propozycje są bardzo ciekawe – oryginalne, a zarazem nawiązujące do tradycji Warmii poprzez wykorzystanie naturalnych składników takich jak miód, twaróg, owoce czy drożdże – mówiła Joanna Michalska, wicestarosta olsztyński i jednocześnie przewodnicząca konkursowego jury.
Wybór nie był jednak łatwy, bo zwycięskie ciasto musi spełniać wymogi produkcyjne profesjonalnej piekarni. – Od tygodnia prowadzimy próby, ponieważ proces technologiczny w piekarni jest zupełnie inny od tego w domu i nie każde ciasto da się wyprodukować na większą skalę. Dziękuję laureatom za podzielenie się przepisami, które są wykorzystywane w domach. Gratuluję odwagi, umiejętności i chęci kucharzenia – dodaje Stanisław Tunkiewicz, prezes zarządu PSS Społem Olsztyn.
Ostatecznie jury przyznało:
Nagroda Internautów za ślimaczki z konfiturą z czarnej porzeczki została przyznana pani Kamili Jastrzemskiej.
Wyróżnienie otrzymał pan Dominik Geszczyński za chleb na bazie czerwonej fasoli, musli i miodu.
Dodatkową nagrodę postanowili także przyznać piekarze olsztyńskiego Społem, którym do gustu przypadł serniczek z owocami i kruszonką zaproponowany przez pana Marcina Szałkowskiego. Jego ciasto również będzie pieczone i sprzedawane przez Społem pod nazwą „Sernik warmiński”.
Jak powstało zwycięskie ciasto? – Ciasto jest tak naprawdę połączeniem kilku ciast, które robi się u mnie w domu. Główną inspiracją był jednak miód, ponieważ jeżdżąc do Olsztyna, gdzie studiuję medycynę, mijam po drodze liczne ule. Będę chyba takim lekarzem-piekarzem – żartował Jakub Stefaniak już po odczytanym werdykcie. Ciasto miodowe z twarogiem i owocami trafi na półki sklepów Społem PSS Olsztyn już w przyszłym tygodniu.
Ci, którzy nie chcą czekać, już teraz mogą pobrać przepisy nagrodzonych ciast: Przepisy na warmiaczka i spróbować zrobić je samemu. Smacznego!
Fot. Monika Nowakowska/Starostwo Powiatowe w Olsztynie