wtorek, 30 Maj 2017 , imieniny obchodzą: Karol, Ferdynand
dodaj do ulubionych

Warmia Warto!
kalendarz wydarzeń
szybki kontakt

Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Plac Bema 5, 10-516, Olsztyn
tel.: 89 527 21 30
tel.: 89 521 05 19
fax: 89 527 24 14
starostwo@powiat-olsztynski.pl
Lądowisko w Gryźlinach
Tagi
Sonda

Co jest największym walorem Warmii?

Nagrodzeni producenci cydru z Kwaśnego Jabłka

Nagrodzeni producenci cydru z Kwaśnego Jabłka

W czwartek 31 marca marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin wręczył statuetki „Laur Najlepszym z Najlepszych”. Jest to nagroda przyznawana od 2004 roku jako uhonorowanie ambasadorów naszego województwa, którzy w poszczególnych latach wyróżnili się na forum krajowym i międzynarodowym, osiągnęli sukces doceniony przez niezależne gremia oraz przyczynili się do promocji regionu. W tym roku było 7 nagrodzonych kategorii: Sport, Kultura, Sztuka, Muzyka , Edukacja, Przełamywanie barier, Produkcja Żywności i Sztuka Kulinarna, Turystyka, Innowacje i Rozwój. W kategorii Produkcja Żywności i Sztuka Kulinarna nagrodzeni zostali Państwo Wiechowscy  z Włodowa za cydr. Państwo Marcin i Ewa Wiechowski prowadzą Siedlisko „Kwaśne Jabłko” na wzgórzu, wśród jabłoni, odrestaurowane w zgodzie z tradycyjną architekturą, przełamaną nowoczesnym design’em. Kwaśne Jabłko to siedlisko ekologiczne, manufaktura cydru i agroturystyka. Pierwsze w Polsce gospodarstwo agroturystyczne oparte na CYDRZE NATURALNYM. W sezonie letnim właściciele otwierają też kawiarnię i klub kolacyjny. Raz w tygodniu odbywają się tu pokazy filmowe, tzw. DKF. Goście mogą tu wypocząć, spróbować naturalnych cydrów i soków oraz poczuć, jak to jest mieszkać w miejscu, gdzie na co dzień wytwarzany jest ciekawy, lokalny produkt. Cydry wytwarzane w Kwaśnym Jabłku są unikalne. Receptura i sposób ich przygotowania zbliża je w charakterze do wina. Doceniło to jury największego w Polsce konkursu win i cydrów – Enoexpo 2014, gdzie Kwaśne Jabłko zdobyło sześć medali – w tym dwa złote.
- Znamy się osobiście z każdym jabłkiem, które pod postacią soku czy cydru trafia do butelki. Sami pielęgnujemy sady, sami zbieramy jabłka, tłoczymy je w naszej tłoczni i fermentujemy w kadziach. Oprócz tego jesteśmy certyfikowanym, ekologicznym gospodarstwem a nasze produkty są bez dodatku cukru, siarki i innych obcych substancji – tak o swej działalności opowiada właściciel Kwaśnego Jabłka, Marcin Wiechowski.
Więcej informacji pod adresem – link

image_pdfimage_print

Zobacz również:

Dobre książki i kawa

Dobre książki i kawa

20 / 03 / 2017

sejmpuls_powiatu

99_locek_wiadomosci_z_gmin99_emapa99_locek_strategia98_banerek-rodzinaprojekty-unijneinwestycje powiatupsd_kloceku_pracy

98_OcRSO

remonty

 

Copyright © 2013 Powiat Olsztyński     Kalendarz imprez | Mapa serwisu | Polityka plików Cookies | Kanał rss realizacja: strony www virtualmedia.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji