czwartek, 27 Lipiec 2017 , imieniny obchodzą: Celestyn, Lilia
dodaj do ulubionych

Warmia Warto!
kalendarz wydarzeń
szybki kontakt

Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Plac Bema 5, 10-516, Olsztyn
tel.: 89 527 21 30
tel.: 89 521 05 19
fax: 89 527 24 14
starostwo@powiat-olsztynski.pl
Lądowisko w Gryźlinach
Tagi
Sonda

Co jest największym walorem Warmii?

Jak pomidory walczyły z ziemniakami o prym…

Jak pomidory walczyły z ziemniakami o prym…

„Pomidorowe wariacje”, „Swojska piekarnia”, „Pierogi na 100 sposobów” i „Ziemniaczane pyszności” – to nazwy kategorii w konkursie kulinarnym „Łęgajskie klimaty”, który odbył się 29 sierpnia nad malowniczym jeziorem w Łęgajnach.

Wydarzenie odbyło się w ramach projektu realizowanego przez tutejsze Stowarzyszenie Wędkarskie Jeziora Linowskiego, a jego celem była promocja działalności organizacji pozarządowych z terenu oraz współpracy pomiędzy NGO a Powiatem Olsztyńskim.
W trakcie imprezy poszczególne drużyny pokazały nie tylko swoje umiejętności w gotowaniu, ale przede wszystkim wykazali się dużą pomysłowością i kreatywnością. Komisja, w której zasiadali profesjonaliści w dziedzinie gastronomii (m.in. Sylwia Malinowska, uczestniczka programu Master Szef) dokonała oceny według kryteriów: walory smakowe i zapachowe, estetyka i sposób podania potraw do degustacji, sposób prezentacji oraz oryginalność i pomysłowość.

Wszyscy zawodnicy biorący odział w konkursie zasłużyli na uznanie, jednak najwyższe noty sędziów uzyskali:
- w kategorii „Ziemniaczane pyszności” – Barbara Gilewska za faszerowane ziemniaki
- w kategorii „Pierogi na 100 sposobów”  - zespół „Sistars” Maria Szymańska i Anna Jankowska za pieczone pierogi ziemniaczane z serem i suszonymi pomidorami z Łęgajn
- w kategorii „Swojska piekarnia” – Weronika Skiba za łaciate szaleństwo
- w kategorii „Pomidorowe wariacje” – Teresa Turek za pomidorki faszerowane.

Większość uczestników imprezy miała okazję posmakować przygotowanych potraw, a potem wybrać te najlepsze. Zdaniem publiczności były to: babka ziemniaczana przygotowana przez  Grażynę Mila, pierogi duetu Sistars, pomidory nadziewane Katarzyny Wus oraz tort wykonany przez Bożenę Białogrzywę. Nagrody rzeczowe, którymi był sprzęt kuchenny, uczestnikom konkursu wręczał wicestarosta olsztyński Jan Żemajtys i sołtys Łęgajn Andrzej Turek.

Konkursowi kulinarnemu towarzyszył szereg atrakcji dodatkowych. Dzieci bawiły się pod opieką profesjonalnych animatorów, odbyły się warsztaty gotowania poprowadzone przez Sylwię Malinowską oraz pokaz gotowania potraw z pomidorów w wykonaniu załogi jednej z olsztyńskich restauracji. Nie zabrakło też konkursów dla najmłodszych, a dla starszych przewidziano zabawę taneczną do późnych godzin wieczornych…

 

image_pdfimage_print

Zobacz również:

Otwarty Konkurs Ofert

Otwarty Konkurs Ofert

24 / 07 / 2017
Utrudnienia w ruchu

Utrudnienia w ruchu

18 / 07 / 2017

sejmpuls_powiatu

99_locek_wiadomosci_z_gmin99_emapa99_locek_strategia98_banerek-rodzinaprojekty-unijneinwestycje powiatupsd_kloceku_pracy

98_OcRSO

remonty

 

Copyright © 2013 Powiat Olsztyński     Kalendarz imprez | Mapa serwisu | Polityka plików Cookies | Kanał rss realizacja: strony www virtualmedia.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji