20-lecie Banku Żywności

18.09.2020

Bank Żywności w Olsztynie świętuje 20 lat istnienia. W uroczystości jubileuszowej, która odbyła się 17 września, uczestniczyła Joanna Michalska, wicestarosta olsztyński. W imieniu starosty Andrzeja Abako odebrała też statuetkę Przyjaciela Banku Żywności.

- Organizacje pozarządowe są bliskie mojemu sercu, a Bank Żywności w Olsztynie jest w dodatku organizacją wyjątkową. Idea ratowania żywności i przekazywania jej osobom, którym jej brakuje, zasługuje na uznanie. Ale Bank prowadzi też działalność edukacyjną, ucząc jak wykorzystać produkty, który leżą w naszych lodówkach i szafkach, i z którymi nie bardzo wiemy, co robić. Nie da się ukryć, że jesteśmy społeczeństwem hedonistycznym i konsumpcyjnym. Takie organizacje jak Bank Żywności natomiast uświadamiają nam, że wokół nas są też ludzie, którym brakuje takich podstawowych rzeczy, jak jedzenia. Samorząd Powiatu Olsztyńskiego od lat wspiera Bank, już pierwszy starosta Adam Sierzputowski widział, jak potrzebna jest to organizacja. Pierwszy samochód Banku, zresztą, to była Nysa podarowana przez nasz Powiat. Wiemy, że każdą złotówkę od nas Bank Żywności powiela wielokrotnie, a z jego wsparcia korzystają także mieszkańcy powiatu olsztyńskiego, m.in. podopieczni Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie – mówiła wicestarosta Joanna Michalska.

Bank Żywności w Olsztynie to organizacja pozarządowa. Specjalizuje się w pozyskiwaniu żywności i jej dystrybucji na rzecz potrzebujących mieszkańców Warmii i Mazur. Wsparcie żywnościowe pozyskane przez Bank trafia do organizacji i instytucji społecznych z całego regionu: jadłodajni, domów pomocy społecznej, świetlic środowiskowych, domów dziecka, noclegowni, ośrodków pomocy społecznej, domów samotnej matki, ale również do szkół i innych placówek edukacyjno-wychowawczych.

W swoich działaniach organizacja skupia się również na edukowaniu żywnościowym. Uczy, jak planować zakupy, by nie wyrzucać jedzenia, co zrobić z produktami zalegającymi
w lodówce. Tłumaczy, jak przygotowywać posiłki, aby były smaczne i zgodne z zasadami żywienia. W tym celu prowadzone są warsztaty i szkolenia. Ich uczestnikami są między innymi osoby korzystające z pomocy społecznej, ale nie tylko. Szkolone są też dzieci, aby od najmłodszych lat uczyły się dobrych nawyków żywieniowych i tego, jak nie marnować jedzenia.

Innym ważnym celem działalności organizacji jest aktywizacja zawodowa osób zagrożonych wykluczeniem lub wykluczonych społecznie i zawodowo. - Pomagamy w przywróceniu
na rynek pracy. Prowadzimy szkolenia, warsztaty i długofalowe programy, dzięki którym ich uczestnicy mogą poprawić swój status społeczny. Organizujemy staże, zapewniamy fachową pomoc psychologiczną, doradczą, trenerów pracy, aby w końcowym efekcie osoby korzystające z tych programów powróciły na rynek pracy — mówią
o sobie pracownicy Banku.

Wszystkie działania Banku Żywności w Olsztynie pokrywane są z dotacji, darowizn i składek.

Zdjęcia: Facebook/ Bank Żywności w Olsztynie