Podczas konferencji prasowej zorganizowanej w Starostwie Powiatowym w Olsztynie przedstawiono dwa wyjątkowe zagadnienia, które wpisują się w projekt „Warmia jest smaczna” – inicjatywę mającą na celu ożywienie i promocję kulinarnego dziedzictwa regionu.
Andrzej Abako - Starosta Olsztyński opowiadał o idei konkursu O ZŁOTĄ CHOCHLĘ STAROSTY OLSZTYŃSKIEGO „Z kuchni nie tylko warnijski gburki”. Jest on dedykowany Kołom Gospodyń Wiejskich działającym na terenie powiatu olsztyńskiego (link do konkursu w komentarzu). Starosta podkreślił, że celem przedsięwzięcia jest nie tylko promocja lokalnych smaków, ale także integracja społeczności wiejskich wokół wspólnego dziedzictwa kulinarnego.
– Warmia jest smaczna, a jej kuchnia to nie tylko tradycja, ale też inspiracja – mówił starosta. – Chcemy, by Koła Gospodyń Wiejskich stały się ambasadorkami tych smaków.
W ramach konkursu:
- 116 listów wysłano do KGW z prośbą o przesłanie do dwóch przepisów na tradycyjną lokalną potrawę.
- Do końca sierpnia trwa nabór zgłoszeń – regulamin i formularz dostępne są na stronie powiat-olsztynski.pl.
- Z około 70 nadesłanych receptur powstanie publikacja Przepisownik kulinarny. Z kuchni nie tylko warnijski gburki – jako suplement do wcześniejszego Biesiadnika.
Najlepsze 10 przepisów, wybranych przez jury, przejdzie do finału, którego rozstrzygnięcie odbędzie się w listopadzie w Karczmie Bartbo w Butrynach. Będzie to kulinarna uczta i święto lokalnych smaków. Goście Biesiady ocenią potrawy przygotowane przez finalistów, wskazując zwycięzców, którym wręczone zostaną „złote chochle” – symbol konkursu wykonany z „białego złota” – oraz nagrody pieniężne (od 5 000 do 1 000 zł) i rzeczowe ufundowane przez partnerów wydarzenia:
- olsztyński oddział Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa,
- olsztyński oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,
- Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego,
- Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza,
- olsztyński oddział Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego,
- Warmiński Bank Spółdzielczy w Jonkowie,
- firmę Bartbo,
- Zakłady Mięsne Warmia z Biskupca.
Szczególnym punktem konferencji było wystąpienie Marleny i Dariusza Tubis – właścicieli
Gospodarstwo Rybackie Gady. To właśnie oni są producentami Warmińskiego pasztetu ze śledzia oraz Forszmak z boczkiem, które wspólnie tworzą „Śledziowy Dwusłój Warmiński”. Ten regionalny duet smaków został odtworzony z inspiracji dawnymi recepturami, które najprawdopodobniej gościły na stole biskupa Ignacego Krasickiego.
Produkty zostały zaprezentowane na specjalnie przygotowanym stole degustacyjnym, a uczestnicy konferencji mieli okazję spróbować obu dań.
Dzięki współpracy z lokalnymi szkołami gastronomicznymi i pasji do tradycyjnych smaków powstał kulinarny rarytas, doceniony już m.in.:
- wyróżnieniem na Targach Żywności Regionalnej w Olsztynie,
- nominacją w 14. edycji konkursu „Róża Regionów” w kategorii projekty specjalne.
Ogłoszenie wyników „Róży Regionów” nastąpi podczas Międzynarodowych Targów Turystycznych Tour Salon w Poznaniu – 3 października 2025r.