Turystyka kulinarna to popularna forma podróżowania i poznawania, rozwijająca się na całym świecie. A wiele regionów słynie z produktów i dań: Podhale ma swoje oscypki, Śląsk – kluski, lubelskie swój forszmak, a Warmia – od niedawna – także swój pasztet ze śledzia.
Ten „produkt z tradycjami” wraz z książką „Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik kulinarny” to najważniejsze narzędzia akcji promocyjnej prowadzonej przez Powiat Olsztyński pod hasłem „Warmia jest smaczna”.
O tym jak wyglądała i smakowała dawna kuchnia warmińska, w Powiatowym Atelier Kultury SYNAGOGA opowiadali autorzy wspomnianej publikacji: Agata Grzegorczyk-Wosiek oraz Wojciech K. Szalkiewicz. Wydarzenie odbyło się 28 maja 2025 r. Goście spotkania zaproszeni przez barczewską Fundację Stacja Warmia mieli okazję spróbować pasztetu ze śledzia wyprodukowanego przez Gospodarstwo Rybackie Gady oraz posmakować innych specjałów przygotowanych przez Barbarę Najmowicz-Ćwiek z Domowej Spiżarni. Wszystkiego wysłuchali z zaciekawieniem i wszystko zjedli ze smakiem.
