Zupa rybna z powiatu druga w konkursie kulinarnym


Kulinarna reprezentacja Powiatu Olsztyńskiego pod dowództwem Grzegorza Drozdowskiego, przewodniczącego Rady Powiatu w Olsztynie zajęła drugie miejsce w konkursie kulinarnym samorządowców zorganizowanym 21 sierpnia w Iławie podczas Regionalnego Święta Ryby. Drużyna powiatu ujęła jury i publiczność pyszną „Jesienną zupą rybną z Purdki".

_

Pikantna, rozgrzewająca i pełna aromatów – taka była zupa rybna, jaką upichciła ekipa reprezentująca powiat.
- Wielką satysfakcją było dla nas to, że po naszą zupę ustawiały się kolejki chętnych – mówi Grzegorz Drozdowski, przewodniczący rady Powiatu w Olsztynie, który był kapitanem kulinarnej drużyny.
Zupa została przyrządzona z pięciu rodzajów ryb: lina, okonia, leszcza, szczupaka i płoci i odpowiednio doprawiona przez powiatowych kucharzy. W skład drużyny kulinarnej oprócz Grzegorza Drozdowskiego weszły też dwie panie: Anna Drozdowska i Teresa Ritter. Powiatowa zupa została oficjalnie nazwana „Jesienną zupą rybną z Purdki". Zwycięzcą konkursu kulinarnego dla samorządowców „Warmińsko-Mazurski Kociołek Rybny" została ekipa gospodarzy, czyli Urząd Miasta w Iławie. Powiat Olsztyński zajął drugie miejsce, a na ostatnim stopniu podium stanęła reprezentacja Starostwa Powiatowego w Iławie.
- Element rywalizacji rzeczywiście był widoczny, ale ważniejsza była wspólna zabawa i promowanie zdrowych ryb – mówi Grzegorz Drozdowski.
Warto podkreślić, że drużyna powiatu kontynuuje znakomite tradycje kulinarne. W debiutanckiej edycji Warmińsko-Mazurskiego Święta Ryby, która odbyła się dwa lata temu w Starych Jabłonkach najlepszą zupę rybna ugotował Mirosław Pampuch, starosta olsztyński. Organizatorzy Regionalnego Święta Ryby w Iławie to Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto Iława oraz Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski Lokalna Grupa Działania.

_