poniedziałek, 23 Styczeń 2017 , imieniny obchodzą: Ildefons, Rajmund
dodaj do ulubionych

Warmia Warto!
kalendarz wydarzeń
szybki kontakt

Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Plac Bema 5, 10-516, Olsztyn
tel.: 89 527 21 30
tel.: 89 521 05 19
fax: 89 527 24 14
starostwo@powiat-olsztynski.pl
Lądowisko w Gryźlinach
Tagi
Sonda

Co jest największym walorem Warmii?

Żniwa w Smolajnach na finiszu

Żniwa w Smolajnach na finiszu

Dobiegają końca tegoroczne żniwa w Zespole Szkół Rolniczych w Smolajnach. Pomimo wakacji i przepięknej urlopowej pogody w rolnictwie koniec wakacji to czas intensywnych prac żniwnych i polowych.

Zespół Szkół Rolniczych ma w swoich zasobach ok 100 ha gruntów zlokalizowanych w dwóch miejscowościach: Smolajnach (gm. Dobre Miasto) i Tuławkach (gm. Dywity). Z całego areału około połowę stanowią uprawy zbóż. Szkoła od dawna zachowuje dużą różnorodność upraw. W Smolajnach w tym roku zbierano z pół rzepak ozimy, pszenżyto i owies czarny. W Tuławkach prowadzone jest gospodarstwo ekologiczne, a na zasiewy wybrano gorczycę białą, pszenicę, orkisz i owies bezłuskowy.

Plony zbóż w gospodarstwie szkolnym są na poziomie zbliżonym do średniej plonów w województwie. Jedynie maszyny rolnicze, którymi szkoła dysponuje, są wysłużone ponad miarę i często ulegają awariom, z którymi dzielnie walczy kierownik gospodarczy Andrzej Guga. – To dzięki jego i mechaników zabiegom, stary sprzęt, pomimo, że zawodzi, pozwala na sprawne organizowanie prac polowych na niemałym areale - mówi dyrektor ZSR w Smolajnach Joanna Maziuk.

fot. Dariusz Gołebiowski/ Wiadomości Gazeta Warmińska

image_pdfimage_print
19 / 08 / 2015

Zobacz również:

sejm

99_locek_wiadomosci_z_gmin99_emapa99_locek_strategia98_banerek-rodzinaprojekty-unijneinwestycje powiatupsd_kloceku_pracy

98_OcRSO

remonty

 

Copyright © 2013 Powiat Olsztyński     Kalendarz imprez | Mapa serwisu | Polityka plików Cookies | Kanał rss realizacja: strony www virtualmedia.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji