ZATRUCIA POKAROWE

To ostre schorzenia o charakterze zakaźnym, inwazyjnym lub toksycznym.
Wywoływane są przez:
- bakterie i ich toksyny, wirusy, riketsje, pasożyty, pierwotniaki, toksyny zwierzęce i roślinne, mikotoksyny, zanieczyszczenia chemiczne, pozostałości farmakologiczne

Źródło zakażenia - to człowiek lub zwierzę z zakażeniem objawowym lub bezobjawowym (w okresie gdy czynnik znajduje się w tkankach lub jest wydalony), a także w środowisku np. wodzie, żywności.
Drogi szerzenia – zakażenie szerzy się drogą pokarmową lub rzadziej - kontaktową.
Powodem zakażenia mogą być surowce pochodzenia zwierzęcego, np. jaja, mleko (pałeczki Salmonella, gronkowce itp.), półprodukty np. mięso mielone, gotowe potrawy oraz woda pitna.

Żywność zakażona może być: pierwotnie – zakażone surowce, wtórnie – w trakcie produkcji, transportu, magazynowania, przechowywania, obrotu.
Procesom namnażania i przeżywania drobnoustrojów w żywności sprzyjają następujące czynniki: niewłaściwy proces mrożenia (kilkakrotne zamrażanie i rozmrażanie), nieprawidłowy proces termicznej obróbki (wielokrotne podgrzewanie potrawy bez gotowania), przygotowywanie potrawy w dniu poprzedzającym spożycie lub wcześniej, niewłaściwe warunki przechowywania potraw lub surowców.
Okres wylęgania -  zależy od czynnika etiologicznego, jest bardzo krótki w przypadku niektórych czynników chemicznych, np. kilka minut. W przypadku pałeczki Salmonella wynosi od kilku do kilkudziesięciu godzin (6 – 72 godziny), a różne gatunki bakterii z rodzaju Shigella wywołują objawy po jednym lub kilku dniach (1 –7 dni). Okres wylęgania oraz intensywność przebiegu choroby uzależniony jest również od dawki zakażającej.
Objawy zatruć pokarmowych:
do najczęstszych należą zaburzenia żołądkowo – jelitowe (nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka), podwyższona temperatura ciała, utrata przytomności .
Zapobieganie:
- unieszkodliwianie źródła zakażenia - w odniesieniu do osób chorych lub zakażonych mających zawodowo kontakt z żywnością stosuje się odsunięcie od pracy do chwili uzyskania ujemnych wyników badań zleconych przez lekarza
- przecięcie dróg szerzenia – tj. przestrzegania prawidłowości procesów technologicznych i zasad higieny, produkcji, transportu, obrotu, magazynowania surowców, półproduktów i żywności gotowej do spożycia.
Leczenie - uzależnione od czynnika etiologicznego. W przypadku wystąpienia objawów chorobowych należy natychmiast zgłosić się do lekarza!!!