wtorek, 28 Marzec 2017 , imieniny obchodzą: Aniela, Jan
dodaj do ulubionych

Warmia Warto!
kalendarz wydarzeń
szybki kontakt

Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Plac Bema 5, 10-516, Olsztyn
tel.: 89 527 21 30
tel.: 89 521 05 19
fax: 89 527 24 14
starostwo@powiat-olsztynski.pl
Lądowisko w Gryźlinach
Tagi
Sonda

Co jest największym walorem Warmii?

ZATRUCIA POKAROWE

To ostre schorzenia o charakterze zakaźnym, inwazyjnym lub toksycznym.
Wywoływane są przez:
- bakterie i ich toksyny, wirusy, riketsje, pasożyty, pierwotniaki, toksyny zwierzęce i roślinne, mikotoksyny, zanieczyszczenia chemiczne, pozostałości farmakologiczne

Źródło zakażenia - to człowiek lub zwierzę z zakażeniem objawowym lub bezobjawowym (w okresie gdy czynnik znajduje się w tkankach lub jest wydalony), a także w środowisku np. wodzie, żywności.
Drogi szerzenia – zakażenie szerzy się drogą pokarmową lub rzadziej – kontaktową.
Powodem zakażenia mogą być surowce pochodzenia zwierzęcego, np. jaja, mleko (pałeczki Salmonella, gronkowce itp.), półprodukty np. mięso mielone, gotowe potrawy oraz woda pitna.

Żywność zakażona może być: pierwotnie – zakażone surowce, wtórnie – w trakcie produkcji, transportu, magazynowania, przechowywania, obrotu.
Procesom namnażania i przeżywania drobnoustrojów w żywności sprzyjają następujące czynniki: niewłaściwy proces mrożenia (kilkakrotne zamrażanie i rozmrażanie), nieprawidłowy proces termicznej obróbki (wielokrotne podgrzewanie potrawy bez gotowania), przygotowywanie potrawy w dniu poprzedzającym spożycie lub wcześniej, niewłaściwe warunki przechowywania potraw lub surowców.
Okres wylęgania -  zależy od czynnika etiologicznego, jest bardzo krótki w przypadku niektórych czynników chemicznych, np. kilka minut. W przypadku pałeczki Salmonella wynosi od kilku do kilkudziesięciu godzin (6 – 72 godziny), a różne gatunki bakterii z rodzaju Shigella wywołują objawy po jednym lub kilku dniach (1 –7 dni). Okres wylęgania oraz intensywność przebiegu choroby uzależniony jest również od dawki zakażającej.
Objawy zatruć pokarmowych:
do najczęstszych należą zaburzenia żołądkowo – jelitowe (nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka), podwyższona temperatura ciała, utrata przytomności .
Zapobieganie:
- unieszkodliwianie źródła zakażenia – w odniesieniu do osób chorych lub zakażonych mających zawodowo kontakt z żywnością stosuje się odsunięcie od pracy do chwili uzyskania ujemnych wyników badań zleconych przez lekarza
- przecięcie dróg szerzenia – tj. przestrzegania prawidłowości procesów technologicznych i zasad higieny, produkcji, transportu, obrotu, magazynowania surowców, półproduktów i żywności gotowej do spożycia.
Leczenie – uzależnione od czynnika etiologicznego. W przypadku wystąpienia objawów chorobowych należy natychmiast zgłosić się do lekarza!!!

image_pdfimage_print
30 / 06 / 2015

Zobacz również:

Serdeczne życzenia

Serdeczne życzenia

11 / 03 / 2017
Krew ratuje życie

Krew ratuje życie

02 / 12 / 2016

sejmpuls_powiatu

99_locek_wiadomosci_z_gmin99_emapa99_locek_strategia98_banerek-rodzinaprojekty-unijneinwestycje powiatupsd_kloceku_pracy

98_OcRSO

remonty

 

Copyright © 2013 Powiat Olsztyński     Kalendarz imprez | Mapa serwisu | Polityka plików Cookies | Kanał rss realizacja: strony www virtualmedia.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji