Z szcunku do chleba

25 października br. odbyła się uroczystość podsumowująca Tydzień Chleba w Szkole Podstawowej w Kobułtach.

Okrągły i podłużny, biały i razowy, z foremki, na zakwasie i z chrupiącą skórką, tak prezentował się król polskiego stołu – chleb. Święto chleba to doskonała okazja by poznać zdrowotne właściwości chleba, szczególnie żytniego i na zakwasie, a także zasady zdrowego odżywiania. Dzieci razem z nauczycielami i rodzicami przygotowały 11 stoisk prezentujących wypieki z różnych krajów. Szkolne korytarze zapełniły się stołami, na których znalazły się pachnące chleby (np. z banana), bułeczki, precle, a także produkty o bardziej egzotycznych nazwach jak pumpernikiel, maca i focaccia. Dzieci zaprezentowały również bogaty program artystyczny. Impreza była pyszna i pouczająca, a na zakończenie wszyscy przystąpili do degustacji przygotowanych smakołyków.