Wyniki konkursu na warmiaczka


Znamy laureatów konkursu na warmiaczka – wypiek na co dzień i od święta. Jury konkursowe, w skład którego weszli przedstawiciele Zarządu Powiatu w Olsztynie oraz firmy Społem PSS w Olsztynie, dokonali wyboru najciekawszych przepisów.

Trzy nagrodzone receptury to:

Komisja przyznała też dodatkowe wyróżnienie. Przypadło ono panu Dominikowi Geszczyńskiemu z Olsztyna, który przesłał przepis na chleb na bazie czerwonej fasoli, musli i miodu.  Również użytkownicy Facebooka mieli możliwość zagłosować na najlepszy, ich zdaniem, przepis. Najwięcej osób zagłosowało na ślimaczki z konfiturą z czarnej porzeczki autorstwa pani Kamili Jastrzemskiej z Szałstr w gminie Jonkowo.

- Chcę podkreślić, że wszystkie receptury są bardzo ciekawe i jestem przekonana, że wiele osób, w tym również ja, je wypróbuje. Wybrane przez nas przepisy bazują na produktach regionalnych takich jak miód, nabiał, owoce leśne i ogrodowe, nawiązując tym samym do tradycji kulinarnych Warmii. Bo nie o odtworzenie, a inspirację nam chodziło. Naszym głównym celem jest promocja warmińskości, z całą wyjątkowością tej krainy, która jest także zauważalna w kuchni – mówi Joanna Michalska, wicestarosta olsztyński, pełniąca także funkcję przewodniczącej jury konkursu.

Z laureatami chcemy się spotkać w przyszłym tygodniu, podczas wręczenia nagród. Wtedy też ogłosimy, które ciasto wejdzie do oferty sklepów Społem PSS w Olsztynie. Opublikujemy również zbiór wszystkich przepisów biorących udział w konkursie w formie pdf do pobrania. Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy za udział w zabawie i gratulujemy kreatywności w kuchni.

Wyróżnione przepisy:

Warmiaczek – ciasto miodowe z twarogiem i owocami
autor – Jakub Stefaniak

Zdjęcie ciasta miodowego z twarogiem i owocami

Warmiaczek – ciasto miodowe z twarogiem i owocami zdj. Jakub Stefaniak

Składniki:

Ciasto:
• 200g mąki
• 60g cukru
• 50g miodu
• 100g masła
• 1 jajko
• 1 płaska łyżeczka sody
Masa serowa:
• 300g twarogu śmietankowego mielonego
• 100g śmietany 18%
• 2 jajka
• skórka otarta z ½ cytryny
• 40g cukru
• 40g miodu
• 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch:
• 300g owoców np.: jagody, maliny, wiśnie, owoce leśne
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• skórka otarta z ½ cytryny
• 50g wybranych orzechów, np.: laskowe lub włoskie
Przygotowanie:
1. Mąkę i cukier ucieramy z masłem na kruszonkę. Następnie dodajemy miód, jajko oraz sodę, zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równo prostokątną formę
o wymiarach 20×30 cm. Ciasto pieczemy przez ok. 9-10 minut w 200 stopniach, aż będzie złociste. Studzimy
3. Ser, śmietanę, jajka, cukier, miód, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy, ale staramy się nie napowietrzyć masy serowej. Przekładamy ją na ostudzone miodowe ciasto.
4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz skórką z cytryny. Wykładamy je równomiernie na masę serową. Posypujemy posiekanymi orzechami.
5. Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Studzimy, a przed podaniem polewamy miodem lub posypujemy cukrem pudrem.

________________________________________________

Warmiaczek – ciasto dyniowe z kremem i jeżynową żelką
autor – Patrycja Poczta

Zdjęcie ciasta dyniowego z kremem i jeżynową żelką

Warmiaczek – ciasto dyniowe z kremem i jeżynową żelką zdj. Patrycja Poczta

(blaszka 25×36)
Ciasto dyniowe:
- 8 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 300 g puree z dyni
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu, odrobinę gałki muszkatołowej
- 3 łyżki soku z cytryny
Krem śmietankowy:
- śmietanka 36% 800g
- twaróg mielony 200 g
- żelatyna 20g
- woda 100 g
- cukier puder 50 g
Żelka z jeżyn:
(w sezonie zrobić żelkę ze świeżych jeżyn)
- 1000 g jeżyn w żelu
- 300 g wody
- 40 g żelatyny
Przygotowanie:
Białka ubijamy z połową cukru. W drugiej misce ubijamy żółtka z resztą cukru na białą masę. Dodajemy puree z dyni i sok, mieszamy i małymi porcjami dodajemy resztę suchych składników, delikatnie mieszając. Piec w 170 stopniach ok. 35-40 min. Wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Namoczyć i rozpuścić żelatynę. Śmietankę połączyć z cukrem i ubić. Pod koniec ubijania dodać twaróg i żelatynę. Połączyć i połowę kremu wyłożyć na blat dyniowy. Chwilę schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dobrze wymieszać z jeżyną w żelu i szybko rozłożyć na krem śmietanowy. Ponownie schłodzić i wyłożyć resztę kremu na żelkę. Przykryć 2 blatem. Posypać cukrem pudrem.
_________________________________________________
Warmiaczki drożdżowe z twarogiem i cynamonem
autor – Justyna Stawecka

Zdjęcie warmiaczka drożdżowego z twarogiem i cynamonem

Warmiaczki drożdżowe z twarogiem i cynamonem zdj. Justyna Stawecka

Ciasto:
- 300 g maki pszennej

- 100 g zimnego masła
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 10 g świeżych drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie I:
- 100 g twarogu półtłustego
- 40 g cukru
- marmolada jabłkowa
Nadzienie II:
- 40 g miękkiego masła
- 65 g cukru brązowego
- pół łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Mąkę pszenną połącz z solą, dodaj pokrojone w kostkę masło. Rozetrzyj składniki w dłoniach tak, by uzyskać coś w rodzaju kruszonki. Drożdże rozkrusz w misce, dodaj cukier i podgrzane mleko, wymieszaj. Do mąki dodaj jajko i płynne składniki. Zagniataj ciasto aż zacznie odstawać od dłoni (ok. 5 min.). Pozostaw je w ciepłym miejscu, w oprószonej mąką misce, przykryte ściereczką. Ciasto powinno wyrastać ok. 1-1,5 h. Można działać dalej, gdy podwoi swoją objętość.
W jednej miseczce wymieszaj twaróg z cukrem. W drugie miseczce rozetrzyj masło z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
Trzy foremki o średnicy 10 cm i wysokości 5-6 cm natłuść masłem. Wyrośnięte ciasto wyłóż z miski na stolnicę i krótko zagnieć. Podziel je na 6 równych części (ok. 100 g każda). Jedną część ciasta rozpłaszcz na niewielki placek, na środku nałóż 2 łyżeczki twarogu i jedna łyżeczkę marmolady jabłkowej. Zlep brzegi ciasta tak, by uzyskać bułeczkę. Włóż ją do foremki łączeniem do góry. Taka samo postępuj z dwiema kolejnymi porcjami ciasta. Pozostałe 3 części rozwałkuj na prostokąty o wymiarach ok. 30×15 cm. Każdy prostokąt posmaruj cienko masłem z cukrem i cynamonem, ale nie smaruj brzegów. Dłuższe brzegi ciasta złóż do środka tak, by uzyskać prostokąt o wymiarach 30×5 cm z cynamonową masą w środku. Ostrym nożem pokrój każdy prostokąt tak, by uzyskać trzy długie pasma ciasta. Z uzyskanych pasm zapleć warkocz i ułóż go na bułeczce w kształt muszli ślimaka.
Warmiaczki zostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min., a następnie posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piecz 30-35 minut w temp. 190°C.
_________________________________________________
Warmiaczek – chleb na bazie czerwonej fasoli, musli i miodu
autor – Dominik Geszczyński

Zdjęcie chleba na bazie czerwonej fasoli, musli i miodu

Warmiaczek – chleb na bazie czerwonej fasoli, musli i miodu zdj. Dominik Geszczyński

Składniki:

a) wersja MAMA
• Puszka czerwonej fasoli
• 400g mąki pszennej
• 40g świeżych drożdży
• 30 g miodu Warmii i Mazur
• 200g musli
• 1 płaska łyżeczka soli
• 20g oleju
• 200g maślanki lub mleka
• 150g wody
b) wersja TATA
• Puszka czerwonej fasoli
• 400g mąki pszennej
• 40g świeżych drożdży
• 30 g miodu Warmii i Mazur
• 1 płaska łyżeczka soli
• 20g oleju
• 330ml Piwa Kormoran Warmińskie Rewolucje
• 100g wody
• Łyżka suszonych grzybów z naszych Warmińskich lasów (opcjonalnie)
Przygotowanie wersji MAMA (wersję TATA robi się tak samo):

1. Czerwoną fasole przepłukać zimną wodą.

2. Zmielić mikserem na gładką masę
3. Zmieszać drożdże, mleko(maślanka), wodę i miód – podgrzewając do 37°C
4. Połączyć rozczyn drożdży z masą czerwonej fasoli, dodać mąkę, musli, olej i sól. Wyrobić ciasto
5. Przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 min
6. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawić na 15 min
7. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C
8. Piec chleb ok. 40 minut
9. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kroić i podawać po ostudzeniu.
___________________________________________________
Warmiaczek – warmiński ślimaczek z konfiturą z czarnej porzeczki
autor – Kamila Jastrzemska

Zdjęcie warmińskich ślimaczków z konfiturą

Warmiaczek – warmiński ślimaczek z konfiturą z czarnej porzeczki zdj. Kamila Jastrzemska

Składniki:

- 0,5 kg mąki (najlepiej ciepłej)
- 1 szklana mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 5 dkg drożdży
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 kostki masła
- domowa konfitura z czarnej porzeczki
- szczypta miłości
- dwie garście dobroci
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy w garnuszku razem z cukrem, tak aby się rozpuścił (mleko nie może być za gorące, bo mogłoby zatrzymać drożdże).
- Żółtka, drożdże i olej miksujemy na jednolitą masę.
- Masło roztapiamy na małym ogniu.
- Do misy wsypujemy mąkę i dodajemy zmiksowane żółtka, olej i drożdże oraz mleko z cukrem, koniecznie nie zapominamy o miłości i dobroci. Całość zagniatamy. Na końcu dodajemy płynne masło i wyrabiamy ciasto (im lepiej zagniecione tym ślimaczki smaczniejsze). Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na podłużny placek. Smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki (może być każda inna, byle z warmińskiego ogrodu). Zwijamy w rulon i kroimy w poprzek na plastry o grubości około 2 cm. Ślimaczki układamy na płasko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°, bez termoobiegu.
- Po wystygnięciu można polukrować.