Smaki jesieni

Jesień to prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To też dobry czas na przygotowanie domowych przetworów. Jesienną porą skansen w Olsztynku podczas imprezy Smaki jesieni powraca do tradycji kiszenia kapusty i buraków, ręcznego kopania ziemniaków oraz pieczenia ich w ognisku. W tym roku wydarzenie odbędzie się 2 października w godz. 11:00-15:00.

Dawniej po zakończeniu żniw, kolejną ważną czynnością gospodarską było rozpoczęcie wykopów ziemniaków. W wydarzenie to zaangażowane były całe rodziny, nierzadko korzystano również z pomocy sąsiedzkiej i wspólnie kopano oraz zbierano ziemniaki na polu jednego gospodarza, aby następnie przenieść się do kolejnego. Po zakończeniu wykopków często rozpalano ogniska, podczas których świętowano zakończenie pracy i ku uciesze zgromadzonych dzieci pieczono ziemniaki.

Impreza „Smaki jesieni” przypomina o historii ziemniaka i kierowana jest głownie do rodzin z dziećmi, a także wielbicieli tradycyjnych kulinariów. W wybranych chałupach odbędą się pokazy przygotowywania potraw z ziemniaków oraz ich degustacja, m.in. placków ziemniaczanych, ziemniaków w mundurkach, a także pieczonych jabłek oraz pokaz kiszenia kapusty i buraków. Dla dzieci przygotowywane są gry i zabawy, m.in. wykonywanie stempli z ziemniaków, jesiennych korali i bukietów z liści.