Smaki Jesieni w Olsztynku


Ziemniak od wieków stanowi składnik polskiej diety narodowej i wielu rodzimych potraw. Można go spożywać niemal pod każdą postacią, a będzie można się o tym przekonać w niedzielę 4 października w olsztyneckim skansenie, gdzie w godz. 11.00-15.00 odbędzie się impreza pn. „Smaki Jesieni”.

Dawniej po zakończeniu żniw, kolejną ważną czynnością gospodarską było rozpoczęcie wykopów ziemniaków. W wydarzenie zaangażowane były całe rodziny, nierzadko korzystano również z pomocy sąsiedzkiej - wspólnie kopało się i zbierało ziemniaki na polu jednego gospodarza, aby następnie przenieść się do kolejnego. Po wykopkach często rozpalane były ogniska, wokół których świętowano zakończenie pracy i, ku uciesze zgromadzonych dzieci, pieczono ziemniaki.

W tym roku o smakach jesieni przypomni Skansen w Olsztynku. Tematem przewodnim imprezy będzie, oczywiście, ziemniak. W programie m.in. historia ziemniaka, pieczenie ziemniaków w ognisku, smażenie placków, ziemniaki w mundurkach, pieczenie jabłek oraz „Jadłospis mazurskiego chłopa”.

Dla dzieci i rodziców jesienne zabawy m.in. kopanie ziemniaków motyką, Impreza odbędzie się w godz. 11 – 15.

Plakat_Smaki jesieni 2015

Zdjęcia z poprzednich edycji imprezy: