wtorek, 23 Maj 2017 , imieniny obchodzą: Helena, Wiesław
dodaj do ulubionych

Warmia Warto!
kalendarz wydarzeń
szybki kontakt

Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Plac Bema 5, 10-516, Olsztyn
tel.: 89 527 21 30
tel.: 89 521 05 19
fax: 89 527 24 14
starostwo@powiat-olsztynski.pl
Lądowisko w Gryźlinach
Tagi
Sonda

Co jest największym walorem Warmii?

Smacznie, zdrowo i sportowo…

Smacznie, zdrowo i sportowo…

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Żardenikach (gm. Jeziorany) zakończył realizację programu „Smacznie, zdrowo i sportowo”, współfinansowanego przez Powiat Olsztyński. Projekt trwał od września do listopada 2016 roku. Uczestnikami  było 13 osób – 5 dziewcząt i  8 chłopców w wieku od 18 do 24 lat, będących uczniami Szkoły Przysposabiającej do Pracy. Na co dzień pracują w 2 zespołach edukacyjno – terapeutycznych.

Ideą programu było stworzenie młodzieży warunków do aktywnego spędzania czasu wolnego, które przynosiłoby satysfakcję oraz sprzyjało akceptowanemu społecznie rozładowaniu emocji i redukcji napięcia poprzez aktywność sportową i arteterapię.  Jednym z głównych celów było rozwijanie świadomości zasad  racjonalnego i zdrowego odżywiania.

- W trakcie realizacji programu odbyło się spotkanie z rodzicami, warsztaty uczniów klas PdP z psychologiem, zajęcia z dietetykiem, pielęgniarką medycyny szkolnej. Uczniowie uczestniczyli w zajęciach arteterapii – plastycznych i teatralnych „Zdrowie w twoich rękach”, warsztatach „Ruch podstawą zdrowia” oraz cyklu zajęć w pracowni gospodarstwa domowego „Pysznie i zdrowo”. Zorganizowane zostały konkursy plastyczne oraz na najciekawszy przepis zdrowego posiłku. Pielęgniarka szkolna  w czasie zajęć z uczniami określiła wskaźnik BMI uczestników programu. Omówiła indywidualnie wyniki zagadnienia nadwagi i otyłości wśród młodzieży oraz ich negatywny wpływ na zdrowie – relacjonuje Anna Chyżyńska, dyrektor SOSW w Żardenikach. – W ramach projektu uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania, nową piramidę żywieniową, znaczenie warzyw  i owoców w diecie, zasady wybierania zdrowych produktów (czyli czym się kierować, które informacje na etykietach są ważne), wpływ odżywiania na organizm, konieczność stosowania różnorodnej, bogatej w zdrowe składniki diety, wpływ spożywania fast – foodów, chipsów, słodyczy oraz żywności wysoko przetworzonej na zdrowie człowieka, zasady układania optymalnego dziennego jadłospisu.

Nie mogło też zabraknąć informacji o znaczeniu aktywności fizycznej dla prawidłowego rozwoju organizmu. Podano uczniom wpływ aktywności aerobowej na utrzymanie prawidłowej wagi ciała  oraz samopoczucie i obniżenie ryzyka chorób. Wychowankowie poznali także zasady doboru ćwiczeń przy redukcji masy ciała i ćwiczenia na X-box Kinect.

Ważnym elementem programu były systematyczne zajęcia kulinarne w czasie lekcji przysposobienia do pracy. W ich trakcie młodzież przygotowywała zdrowe  potrawy przy użyciu specjalnie zakupionego parowaru i sokowirówki. Na stołach zagościły soki owocowe, owocowo-warzywne, sałatki warzywne i surówki. Opracowano przepisy na proste i zdrowe posiłki. Zorganizowany też został szkolny konkurs na „najsmaczniejszy przepis”.

image_pdfimage_print

Zobacz również:

sejmpuls_powiatu

99_locek_wiadomosci_z_gmin99_emapa99_locek_strategia98_banerek-rodzinaprojekty-unijneinwestycje powiatupsd_kloceku_pracy

98_OcRSO

remonty

 

Copyright © 2013 Powiat Olsztyński     Kalendarz imprez | Mapa serwisu | Polityka plików Cookies | Kanał rss realizacja: strony www virtualmedia.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji