Odszpuntowanie beczki z młodym piwem, warzenie "na żywo" historycznego piwa Rosanke, utworzenie Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Terenowego Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych - to tylko niektóre z elementów Dożynek Piwnych, które Powiat Olsztyński zorganizował 27 września na olsztyńskim zamku. Termin spotkania, które zintegrowało około 200 osób środowiska piwowarskiego w regionie, nie był przypadkowy. Zgodnie bowiem z tradycją, na świętego Michała piwowarzy rozpoczynają swą pracę.
Otwarcie sezonu piwowarskiego to kontynuacja działań multidyscyplinarnego projektu - Warmiński Festiwal Dziedzictwa Browarniczego, organizowanego przez Powiat Olsztyński. - Festiwal stał się elementem, który wszystkie inicjatywy browarnicze w regionie pobudził i "pozlepiał" ze sobą - powiedział na początku spotkania Paweł Błażewicz, historyk z Muzeum Warmii i Mazur.
Mirosław Pampuch, starosta olsztyński, nie krył satysfakcji z rozwoju festiwalu i jego wpływu na zachowanie dziedzictwa kulturowego Warmii. - Sukces festiwalu wynika z jego wyjątkowości, a więc połączenia kultury, dobrej zabawy i tradycji - mówił starosta. - Na owoce nie trzeba było długo czekać - w miastach, w których istniały tradycje browarnicze, gdzie były browary - tyle że nieczynne - coś się zaczęło zmieniać. Już niedługo Biskupiec będzie miastem z czynnym browarem i własnym piwem. Mogę zapewnić, że Samorząd Olsztyński na swoim terenie będzie wspierał działania browarnicze.
Starosta podziękował Jackowi Niedzwieckiemu, kierownikowi biura koordynacji promocji w Starostwie Powiatowym w Olsztynie, za pomysł stworzenia Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego. Zwrócił się tez do partnerów i sponsorów festiwalu, dziękując im za pomoc w organizacji WFDB.
W Dożynkach Piwnych wzięli udział między innymi wiceburmistrz Biskupca, dyrektor Braniewskiego Centrum Kultury, właściciel browaru "Zamkowy Młyn", szefowie "Browarów Kormoran" i "Browaru Jakubiak", piwowarzy domowi, znawcy tematyki piwowarskiej oraz smakosze bursztynowego napoju.
Podczas Dożynek Piwnych nie mogło zabraknąć degustacji młodego piwa. Były też warmińskie przekąski piwne - fafernuchy i nowolatki przygotowane przez Annę Fetlińską, zwyciężczynię tegorocznego konkursu na te tradycyjne przysmaki (organizowany podczas WFDB w Olsztynie).
(Wszystkie wykorzystane zdjęcia pochodzą z galerii portalu
olsztyn24.com)
-