Przez żołądek do Purdy

Od 9 sierpnia przedstawiciele gminy Purda prowadzą akcję promocyjną w ramach konkursu „Kulinarne Dziedzictwo Pogranicza Warmii i Mazur”, podczas której częstują mieszkańców wybranych gmin Mazurskim Kartoflakiem i Warmińskimi Plincami.

„Kulinarne Dziedzictwo Pogranicza Warmii i Mazur” to projekt realizowany przez gminę Purda w ramach dotacji uzyskanej ze środków europejskich z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020. Finałem projektu będzie konkurs kulinarny, który odbędzie się podczas Dożynek Gminnych 28 sierpnia w Klewkach. Tematem przewodnim kulinarnych zmagań będzie ziemniak – produkt wspólny dla „świętej” Warmii i „dzikich” Mazur. Do konkursu zaproszeni zostaną przedstawiciele 6 okolicznych gmin (Pasym, Jedwabno, Dźwierzuty, Barczewo, Biskupiec i Olsztynek). W celu promocji projektu i zaproszenia sąsiadów do udziału w konkursie zostanie zorganizowanych sześć wyjazdów promocyjnych. Każdorazowo zostanie przygotowane stoisko i kilkaset porcji degustacyjnych Mazurskiego Kartoflaka (babka ziemniaczana) i Warmińskimch Plinców (placki ziemniaczane).

Pierwszy wyjazd promocyjny odbył się 9 lipca. Celem był Festiwal Browarnictwa organizowany na Rynku w Pasymiu. Purdę reprezentowali: Koło Gospodyń Wiejskich „Szczęściary”, dyrekcja i pracownicy Gminnego Ośrodka Kultury w Purdzie oraz asystent wójta. – Przygotowane stoisko cieszyło się ogromną popularnością. Goście z apetytem zajadali przygotowane porcje kartoflaka i plince. Przy stoisku rozdawano ulotki promujące projekt i zapowiadające konkurs kulinarny. Podczas degustacji rozmawiano o przepisach, projekcie i gminie Purda – mówiła Agnieszka Budziszewska, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Purdzie.

Kolejne wyjazdy objęły: Barczewo – 16 lipca (Wenecka Wyspa), Biskupiec – 22 lipca (IX Biskupieckie Międzynarodowe Święto Folkloru), Jedwabno – 7 sierpnia (II Festiwal Folklorystyczny). Planowane są jeszcze wyjazdy do Olsztynka – 15 sierpnia (Święto Ziół) i do Dźwierzut – 21 sierpnia (Dożynki Gminne).