Poznamy nowe smaki Warmii, Mazur i Powiśla

11.10.2012
Do 18 października można zgłaszać produkty do konkursu „Smaki Warmii,_ Mazur i Powiśla na stołach Europy”. Jest to siódma edycja konkursu promującego regionalne produkty i potrawy.

Swoje wyroby mogą proponować wszyscy mieszkańcy regionu, a także przedsiębiorcy, szkoły i organizacje. Karty zgłoszeniowe przyjmowane są do 18 października w Urzędzie Marszałkowskim w Olsztynie (zgłoszenia przedsiębiorców i szkół) i Warmińsko-Mazurskiej Izbie Rolniczej (osoby indywidualne). Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego. Najlepsze przepisy zostaną zamieszczone w broszurze „Smaki Warmii i Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Nagrody przyznawane będą w trzech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami oraz produkty zbożowe i cukiernicze. W listopadzie organizatorzy zaplanowali trzy finały subregionalne w Elblągu (10 listopada), Ełku (17 listopada) i Szczytnie (24 listopada). Finał regionalny odbędzie się 8 grudnia w Olsztynie.