środa, 22 Listopad 2017 , imieniny obchodzą: Mark, Cecylia
dodaj do ulubionych

Warmia Warto!
kalendarz wydarzeń
szybki kontakt

Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Plac Bema 5, 10-516, Olsztyn
tel.: 89 527 21 30
tel.: 89 521 05 19
fax: 89 527 24 14
starostwo@powiat-olsztynski.pl
Lądowisko w Gryźlinach
Tagi
Sonda

Co jest największym walorem Warmii?

Potarciuchy i nalewka grzybowa w Tuławkach

Potarciuchy i nalewka grzybowa w Tuławkach

Przepyszne produkty spożywcze, oryginalne wyroby rękodzielnicze i ciekawe wydarzenia kulturotwórcze – to kategorie, w jakich Kapituła przyznawała certyfikaty Marki Lokalnej w czasie II Gali Produktu Lokalnego w Tuławkach. Certyfikaty otrzymało ponad 100, co ważne – własnoręcznie wykonanych – produktów.

_

Niech żałują wszyscy ci, którzy nie pojawili się na II Gali Produktu Lokalnego Grupy Partnerskiej „Gniazdo Warmińskie", która odbyła się w sobotę 27 listopada w szkole podstawowej w Tuławkach. W holu szkoły odbyła się wspaniała uczta dla ducha i dla ciała! Lokalni twórcy i wytwórcy zaprezentowali oryginalne i przede wszystkim, własnoręcznie wykonane produkty spożywcze i rękodzieło.
- W tym roku na gali mamy ponad 100 produktów spożywczych i rękodzielniczych, które będą walczyć o certyfikat Marki Lokalnej – mówi Teresa Kosińska, prezes stowarzyszenia Nasze Gady, które jest jednocześnie Sekretariatem Grupy Partnerskiej „Gniazdo Warmińskie".

Prawdziwki zalewamy alkoholem
Uwagę wszystkich uczestników Gali przykuwały swoim aromatem i apetycznym wyglądem produkty spożywcze. Wśród nich znalazły się m.in. dercowe ogórki, potarciuchy, czatnia, syta, gęsina babci Marysi, pivo warmińskich chłopów bosych, mrówcze jaja czy nalewka grzybowa. Ośmioosobowa Kapituła, w której skład weszły osoby reprezentujące takie dziedziny naukowe, jak historia, biologia, technologia żywienia, a także edukator, animator kultury, przedstawiciel samorządu oraz przedstawiciel mediów, miała twardy orzech do zgryzienia.
- Wszystkie wystawiane tu rzeczy są znakomite – zachwalała Katarzyna Podbielska, przewodnicząca Kapituły. – Mnie osobiście urzekło ciasto marchewkowe. W życiu nie jadłam  lepszego.
Marek Skupieński, który wystawił się z całą gama nalewek własnej roboty zdradzał tajniki wyśmienitej nalewki grzybowej.
- Świeże prawdziwki trzeba zalać 70-procentowym alkoholem – mówił Marek Skupieński. – Po odstaniu trzeba odlać płyn i zasypać grzyby cukrem. Po puszczeniu soków mieszamy oba płyny.

Warmińskie stroje ludowe
Kapituła poddawała ocenie przede wszystkim sposób wytwarzania produktów, odniesienie do tradycji, pochodzenie użytych materiałów, związek z dziedzictwem kulturowym i historią miejsca, z którego się wywodzą. Oprócz jadła i napitków na Gali wystawili się także rękodzielnicy z takimi produktami, jak instrumenty muzyczne, rzeźby, wyplatane kwiaty, koszyki wiklinowe, kwietniki, stroje warmińskie ludowe, czepce warmińskie, warmyszy i wiele, wiele innych. Ostatecznie certyfikaty przyznające Markę Lokalna otrzymało ponad 100 produktów, w tym także wydarzenia kulturotwórcze, jak Festyn Archeologiczny, Hubertus, czy Swaty Warmińskie „Od dzioneczka do czepeczka" przedstawione przez Ognisko Kultury Rodzinnej „Hubertówka" Rity i Leonarda Kostka. Warto podkreślić, że ponad połowa certyfikatów została wydana bezterminowo, a pozostałe po raz pierwszy otrzymały Markę Lokalną na okres jednego roku. Właściciele otrzymują ważność bezterminową certyfikatu, jeśli przez rok zachowają właściwą jakość produktu, tj. taką jaką produkt miał w chwili nadania Marki Lokalnej. Organizatorem Gali był Sekretariat Grupy Partnerskiej „Gniazdo Warmińskie" – Stowarzyszenie „Nasze Gady".
- Serdecznie dziękujemy dyrektor szkoły za udostępnienie budynku szkoły do zorganizowania Gali, a wszystkim uczestnikom – za przygotowanie i udział w uroczystości – mówi Teresa Kosińska.

image_pdfimage_print
02 / 12 / 2010

Zobacz również:

sejmpuls_powiatu

99_locek_wiadomosci_z_gmin99_emapa99_locek_strategia98_banerek-rodzinaprojekty-unijneinwestycje powiatupsd_kloceku_pracy

98_OcRSO

remontyport-mazury

 

Copyright © 2013 Powiat Olsztyński     Kalendarz imprez | Mapa serwisu | Polityka plików Cookies | Kanał rss realizacja: strony www virtualmedia.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji