Polski mały budda

04.03.2015
Iwona i Michał Schubertowie byli bohaterami  V spotkania Klubu Podróżnika, które 26 lutego zorganizował Gminny Ośrodek Kultury w Stawigudzie i Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Lokalnych „Tomaszkowo”. Goście opowiadali o swoim kilkumiesięcznym pobycie z małym dzieckiem w stolicy Japonii, Tokio.

Nie zabrakło, zgodnie już z tradycją, degustacji egzotycznych smakołyków. Było sushi, sosy sojowe, pasty wasabi, kurczak w sosie teriyaki, słodycze z zielonej herbaty, ciasteczka imbirowe, orzechy migdałowe w pikantnej posypce wasabi, owoce oraz różne herbaty zielone i czarne. Tego wszystkiego można było spróbować, korzystając z chińskich pałeczek, co dla niektórych było również nowym, ciekawym doświadczeniem.

Słuchacze mieli okazję poznać japońską kulturę i obyczaje. Z niedowierzaniem słuchali o czystości Japończyków, bo o ile zwyczaj zdejmowania butów przed wejściem do domu nie dziwi, to fakt zakładania specjalnego obuwia przed wejściem do łazienki już tak. Zaskakujący wydał się też fakt wożenia psów wózkami, jak dzieci.

Z kolei kilkumiesięczny synek państwa Schubertów wzbudzał duże zainteresowanie wśród Japończyków. W ich oczach był niezwykle dużym dzieckiem, do tego o nietypowej urodzie. Nazywali go w polskim tłumaczeniu „małym buddą”.

Ideą "Klubu Podróżnika" jest dzielenie się doświadczeniami z wypraw dalekich i bliższych w gronie sąsiadów oraz wszystkich zainteresowanych tematyką podróżniczą. Podczas prezentacji można dowiedzieć się o różnych sposobach podróżowania, niezwykłych miejscach, można również nawiązać nowe znajomości oraz skosztować wyjątkowych potraw przygotowywanych przez organizatorów oraz zapraszane osoby. 

Przepisy na japońskie przysmaki, podane przez państwa Schubertów:

KURCZAK W SOSIE TERIYAKI
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- ok. 200 ml gotowego sosu teriyaki
- pół szklanki groszku
- 2 pęczki dymki – tylko zielone części
- sos sojowy – do przyprawienia

Sposób przygotowania:
- piersi kurczaka umyć pokroić na małe kawałki,
- lekko osolić i posypać pieprzem,
- przełożyć do miski i wlać połowę sosu. Dobrze wymieszać,
- odstawić na 30 – 60 minut,
- na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, włożyć mięso,
- krótko obsmażyć, sprawdzić, czy mięso w środku nie jest surowe,
- dodać pozostały sos teriyaki, groszek i pokrojoną dymkę,
- można doprawić do smaku sosem sojowym lub łyżką octu ryżowego,
- tak przyrządzonego kurczaka można podawać z makaronem soba lub udon albo z ryżem.

JAPOŃSKIE CIASTECZKA IMBIROWE
Składniki:
- 70 g miękkiego masła
- 85 g cukru
- 150 g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki startego imbiru (lub 1,5 łyżki sproszkowanego)
- sezam do posypania

Sposób wykonana:
- masło zmiksować z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę,
- wsypać mąkę, dodać imbir i wodę, dokładnie wyrobić,
- uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce,
- po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką,
- niedużym kieliszkiem wycinać kółka,
- układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą za pomocą pędzelka i posypywać sezamem, lekko wgniatając go w ciasteczka opuszkami palców,
- piec w temperaturze 180 stopni aż ciasteczka będą złociste z brzegów (ok. 15 minut).



 (tekst na podstawie informacji GOK w Stawigudzie, zdjęcia tamże)