Pierogiem powiat stoi!


Jak co roku, tak i tym razem miłośnicy pierogów nie zawiedli. Nie zawiodły także gospodynie z gminy Biskupiec, które na 10. Ucztę Pierogową w Biesowie przygotowały 50 tysięcy sztuk tego przysmaku. Dzięki temu impreza, mimo kapryśnej rano pogody, była bardzo udana.

Parkingi w Biesowie zapełniały się bardzo szybko. Przy stoiskach ośmiu sołectw, które w tym roku przygotowały pierogi, bez przerwy kłębił się tłum. Najszybciej zniknęły te z kurkami, ale też najmniej udało się ich ugotować. Poza tym wybór był ogromny: z kapustą i grzybami, serem i szpinakiem, ruskie, z jagodami, z kaszą gryczaną, rybą, twarogiem i brzoskwinią. – Są pyszne i takie świeżutkie – mówili odwiedzający ucztę.

Na parkingach można było zobaczyć samochody z rejestracjami z województwa warmińsko – mazurskiego, innych regionów, także z Portugalii, Hiszpanii i Anglii. – Jestem na uczcie drugi raz, z tym że ostatnio nie znalazłem miejsca na parkingu, tylu było chętnych – opowiadał popularny prezenter telewizyjny i satyryk Piotr Bałtroczyk. – Tym razem jestem wcześniej. Świetna impreza, podziwiam upór i zaangażowanie organizatorów, dzięki którym kolejny raz w Biesowie pojawiły się tłumy.

Uczta w Biesowie to także wiejskie pieczywo, smalec, swojskie napoje, stoiska z rękodziełem, zabawkami i wiele innych elementów, które zapewniały ciepłą atmosferę festynu rodzinnego. – To nasz sukces – cieszył się organizator uczty, sołtys Biesowa Janusz Radziszewski. – Pierogi są symbolem nie tylko naszej miejscowości, także wszystkich sołectw z gminy Biskupiec, bez których nie udałoby się kolejny raz zorganizować uczty.

Finalistka programu kulinarnego MasterChef pokazywała jak zrobić pierogi warmińskie i upiec pieroga z mięsem. Można było nie tylko podpatrywać pracę w kuchni Sylwi Malinowskiej, ale także razem gotować i próbować. Pod jej przewodnictwem jury wybrało najlepsze pierogi. Do konkursu stanęły wszystkie sołectwa, które wystawiały się na uczcie. Werdykt był zgodny – zwyciężyły pierogi z jagodami, przygotowane przez panie z Biesowa. W nagrodę wieś otrzymała od burmistrza Biskupca bon wartości 1000 złotych. – Wygrały najsmaczniejsze pierogi – oceniała Sylwia Malinowska. – Ze świetnie wyrobionym ciastem oraz pysznym, sezonowym nadzieniem. Najlepsze są te pierogi, które smakują nam najbardziej.

Tegoroczna, jubileuszowa, Uczta Pierogowa została zorganizowana przy wsparciu finansowym Powiatu Olsztyńskiego. – To jedna z tych imprez, które przyciągają do powiatu nie tylko mieszkańców gminy Biskupiec, ale całego regionu i kraju. Pokazuje, że mieszkają tu ludzie bardzo pracowici, pomysłowi, sympatyczni, a przede wszystkim z talentem kulinarnym. Jestem pod wrażeniem pracy, jaka została włożona w przygotowanie tak wielkiej ilości pierogów, w dodatku tak różnorodnych. Dziękuję za tę pracę, bo dzięki niej promowane jest nie tylko Biesowo, czy gmina Biskupiec, ale cały powiat olsztyński. I to w dodatku w sposób niezwykle… smakowity – mówiła Małgorzata Chyziak.

22

Trud włożony w przygotowanie Uczty Pierogowej docenił też burmistrz Biskupca Kamil Kozłowski. – Dzięki temu wysiłkowi mieszkańcy i turyści mają możliwość miło spędzić czas, posmakować domowej kuchni, wspólnie bawić się. To, co dzieje się w tym jednym dniu w Biesowie, ma ogromne znaczenie w promocji naszej gminy przez cały rok.

Organizatorzy X Uczty Pierogowej zadbali nie tylko o ciało uczestników imprezy. Było też coś dla ducha – występy kapeli podwórkowej, pań tańczących flamenco oraz prezentacje zespołów muzycznych.