Pierogi już gotowe

09.08.2016
To będzie rekordowa uczta – gospodynie z gminy Biskupiec przygotowały na 10. Warmińską Ucztę Pierogową 50 tysięcy pierogów! Tym razem swe produkty będzie sprzedawać 8 sołectw. Impreza odbywa się przy wsparciu finansowym Powiatu Olsztyńskiego.

Od 10 lat w sierpniu do Biesowa przyjeżdżają tłumy smakoszy z całej Polski. Na pierwszej uczcie ugotowano 2 tysiące pierogów, rozeszły się w ciągu pół godziny. Na kolejne imprezy gospodynie przygotowywały ich coraz więcej, w minionym roku 43 tysiące. - Pierogi są już gotowe, zamrożone, czekają na 13 sierpnia – opowiada sołtys Biesowa i główny organizator uczty Janusz Radziszewski. - Przygotowały je panie z Biesowa, Wilim, Czerwonki, Rasząga, Rzecka, Bredynek, Kobułt i Kolonii Biskupiec. Będą pierogi tradycyjne, ale też wiele niecodziennych, m.in. nadziewanych rybą. Komisja oceni je, wybierze najlepsze i nagrodzi.

Głównym bohaterom Warmińskiej Uczty Pierogowej będą towarzyszyć inne atrakcje, m.in. warsztaty i pokazy kulinarne finalistki popularnego programu TVN MasterChef - Sylwii Malinowskiej, która wspólnie z uczestnikami uczty przygotuje, ugotuje, a nawet upiecze pierogi. Będą stoiska z produktami regionalnymi, konkursy i zabawy oraz występy muzyczne. Swoje największe przeboje zaśpiewa discopolowy zespół Toples, zagra kapela podwórkowa, będą pokazy flamenco oraz zabawa przy muzyce DJ-a.

10. Warmińska Uczta Pierogowa odbędzie się 13 sierpnia w Biesowie. Rozpocznie ją w południe, tradycyjnie już, msza w miejscowym kościele. Wjeżdżający do Biesowa samochodami powinni kierować się na wyznaczone parkingi.

1 2 3 OLYMPUS DIGITAL CAMERA