Międzypokoleniowe wigilijne gotowanie

09.12.2014
Kulebiaki, łazanki z makiem, pierogi z grzybami... Uczniowie Zespołu Szkół w Olsztynku już poczuli zapach i smak świątecznych potraw. 5 grudnia młodzież klas Ib i IIb Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego pod okiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Gryźlin przygotowywała potrawy wigilijne według ich przepisów. Kuchnia okazała się miejscem, w którym różnica wieku nie ma znaczenia.

Wspólnemu gotowaniu towarzyszyły opowieści o zwyczajach bożonarodzeniowych ziemi warmińskiej, mazurskiej, kurpiowskiej i wileńskiej. Po przygotowaniu potraw wszyscy zasiedli przy pięknie udekorowanym stole do degustacji. Były pierniki, ciasteczka, kulebiaki, łazanki z makiem, czerwony barszczyk na naturalnym zakwasie, pierogi z kapustą i grzybami, a także z grochem. Bożena Serafin, szefowa Koła Gospodyń opowiadała o działalności pań, a Celina Koper przybliżyła  młodzieży zwyczaje związane z dekorowaniem choinek i wigilijnym stołem w gronie najbliższych. Wśród gości była też seniorka Czesława Prusik, która  jest członkinią Koła od 42 lat!

Pomysł spotkania narodził się w głowie Elżbiety Staniszewskiej-Górskiej, wicedyrektor Zespołu Szkół w Olsztynku. - Jestem zafascynowana ogromną energią i zapałem pań z Gryźlin, które od tylu lat robią takie wspaniałe rzeczy. A nasza młodzież pod opieką nauczycieli Sławomira Jędruszewskiego i Joanny Łukaszewicz słuchała opowieści pań z otwartymi buziami. To dla mnie bardzo cenne spotkanie - taka lekcja szacunku, słuchania, a także dzielenia się wiedzą. Uważam, że powinniśmy kultywować dawne tradycje w naszych małych ojczyznach - mówi wicedyrektor ZS.

Współpraca szkoły z Kołem Gospodyń Wiejskich w Gryźlinach na przedświątecznym gotowaniu  na pewno się nie zakończy. 17 grudnia młodzież wybiera się do Gryźlin na kolejne spotkanie. Chwilę później, bo 20 grudnia, będzie okazja zobaczyć przygotowane przez panie jasełka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA