wtorek, 2 Czerwiec 2020 , imieniny obchodzą: Erazm, Marianna
dodaj do ulubionych

Warmia Warto!
kalendarz wydarzeń
szybki kontakt

Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Plac Bema 5, 10-516, Olsztyn
tel.: 89 527 21 30
tel.: 89 521 05 19
fax: 89 527 24 14
starostwo@powiat-olsztynski.pl
Tagi
Sonda

Co jest największym walorem Warmii?

Kupuj świadomie, gotuj lokalnie

Kupuj świadomie, gotuj lokalnie

Epidemia koronwirusa już teraz odciska swoje piętno na sytuacji ekonomicznej producentów żywności. Zachęcamy więc do świadomych zakupów produktów pochodzenia polskiego, a jeszcze lepiej lokalnego. Warto też urozmaicić swoją kuchnię o potrawy regionalne, na przykład warmińskie dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami.

- Istotne jest, aby polskie społeczeństwo zrozumiało wagę i znaczenie własnych, codziennie podejmowanych decyzji zakupowych dla funkcjonowania gospodarki i wspierania krajowego rolnictwa. Wybieranie polskich produktów żywnościowych to wsparcie dla polskich rolników i przedsiębiorców, to praca dla nas i dla bliskich, to przychody i zyski firm działających w Polsce oraz podatki wspierające lokalne budżety – apeluje minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Ardanowski, zachęcając do udziału w kampanii „Kupuj świadomie – PRODUKT POLSKI”.

W ramach akcji został opracowany znak i zasady jego stosowania. Co istotne, polscy producenci bez większego problemu mogą go zdobyć, a następnie opatrzyć swoje produkty/ stoisko materiałami promocyjnymi. Podstawowym warunkiem jest oczywiście pochodzenie surowców wytworzonych na terenie Polski (w niektórych produktach dopuszcza się dodatek importowanych przypraw, bakalii w ilości do 25% masy tych produktów, pod warunkiem że składniki takie nie są wytwarzane w kraju). Szczegóły znajdują się na stronie: Polska smakuje.

Lokalny patriotyzm możemy poszerzyć choćby powrotem do tradycyjnych potraw. Wśród naszych propozycji są dzyndzałki warmińskie z hreczką i skrzeczkami, czyli pierożki z mięsem wołowym lub z kaszą gryczaną i skwarkami. Potrawa przybyła na Warmię i Mazury wraz z ludnością przesiedleńczą z Kresów Wschodnich.

Do wyprodukowania tradycyjnych dzyndzałków z hreczką i skrzeczkami potrzebna jest kasza gryczana, wędzony boczek, cebula, ugotowane jaja, z których przyrządzany jest wyrazisty farsz doprawiony solą i pieprzem. Natomiast ciasto na pierożki przygotowuje się z mąki pszennej, jednego żółtka, oleju, wody oraz soli. Na rozwałkowanym cieście o grubości około 2-3 cm wycina się krążki, wypełnia gryczanym farszem i na koniec zlepia się brzegi pieroga. Dzyndzałki gotuje się około 5 minut w osolonym wrzątku. Ugotowane pierożki, podawane są ze skrzeczkami sporządzonymi z pokrojonego w kostkę, podsmażonego boczku z czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Dzyndzałki warmińskie przyrządza się ze starannie oczyszczonej, zmielonej z łojem i cebulą, wołowiny. Należy delikatnie wyrobić masę, dodając jednocześnie jajko. Mięsne dzyndzałki gotuje się we wrzątku około 5-7 minut i podaje w gorącym rosole lub czerwonym barszczu.
(Przepis pochodzi ze strony Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi)

PRODUKT POLSKI PP_post_FB_640x960pxPRODUKT POLSKI Avatar_Twitter

 

image_pdfimage_print
24 / 04 / 2020

Zobacz również:

Dzień Samorządowca

Dzień Samorządowca

27 / 05 / 2020

transmisje_obrad

99_locek_strategia98_banerek-rodzinaprojekty-unijneinwestycje powiatupsd_kloceku_pracy

98_OcRSO

nieodplatna_pomoc

 

Copyright © 2013 Powiat Olsztyński     Kalendarz imprez | Mapa serwisu | Polityka plików Cookies | Kanał rss realizacja: strony www virtualmedia.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji