Kulinarne dziedzictwo pogranicza Warmii i Mazur

Gmina Purda pozyskała 89 tysięcy na projekt pn. Kulinarne dziedzictwo pogranicza Warmii i Mazur

Kulinarne dziedzictwo pogranicza Warmii i Mazur to tytuł projektu, jaki zostanie zrealizowany przez Gminę Purda w sezonie wiosenno-letnim 2016 roku. Gmina pozyskała na ten cel blisko 89 tys. zł. Całe przedsięwzięcie zostanie sfinansowane w 100%, w ramach uzyskanej dotacji ze środków europejskich z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020. W odpowiedzi na ogłoszenie Urzędu Marszałkowskiego swoje propozycje złożyło kilkadziesiąt podmiotów, z czego tylko 39 znalazło się na liście rankingowej, w tym tylko 15 uzyskało finansowanie (purdzki projekt znalazł się na 6 pozycji). Na liście rankingowej znalazł się jeszcze jeden projekt z Gminy Purda - IX Warmiński Kiermas Tradycji, Dialogu, Zabaw w Bałdach, który niestety „wylądował” na liście rezerwowej.

Projekt będzie realizowany w ramach działania pn. Aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw służących włączeniu społecznemu, w szczególności osób starszych, młodzieży, niepełnosprawnych, mniejszości narodowych i innych osób wykluczonych społecznie. Zasięgiem będzie obejmował powiat olsztyński: Gmina Purda, Gmina Olsztynek, Gmina Barczewo, Gmina Biskupiec oraz powiat szczycieński: Gmina Pasym, Gmina Jedwabno, Gmina Dźwierzuty.

Zakres przedsięwzięcia obejmuje przeprowadzenie w sześciu świetlicach wiejskich 12 warsztatów kulinarnych z udziałem zawodowego kucharza i dietetyka, przeprowadzenie akcji promocyjnych polegających na zorganizowaniu stoisk z prezentacją kulinariów oraz ich degustacją (w tym lokalnych producentów żywności) oraz rękodziełem, podczas imprez/wydarzeń organizowanych w sześciu sąsiednich gminach.

Nie zabraknie działań promocyjno-informacyjnych w masmediach (TV, radio, prasa, internet). Zostanie przeprowadzona rekrutacja uczestników warsztatów (przy pomocy partnerów) oraz zostaną przesłane zaproszenia do gmin sąsiednich do udziału w konkursie kulinarnym.

Dodatkowo odbędą się spotkania informacyjno-szkoleniowe, na którym uczestnicy dowiedzą się nt. przepisów prawnych, w tym sanitarnych, warunków sprzedaży bezpośredniej, warunków sprzedaży produktów żywnościowych, w zakresie tzw. małego przetwórstwa.

Całość projektu zwieńczy impreza plenerowa w formie pikniku, podczas której zostanie zorganizowany konkurs kulinarny z udziałem reprezentacji Gminy Purda i sześciu sąsiednich gmin. Do wygrania będą nagrody o wartości ponad 10 tys. zł.

Tematem przewodnim będą produkty wspólne dla terenu „dzikich” Mazur i „świętej” Warmii, tj. ziemniak (mazurski kartoflak /babka ziemniaczana/ vs plince warmińskie /placki ziemniaczane), a jako dodatek runo leśne i dziczyzna. Szczegóły konkursu zostaną ujęte w regulaminie.

W warsztatach ma uczestniczyć zarówno młodzież, osoby starsze i niepełnosprawne.

Na zdjęciu po środku autor projektu serwujący mazurskiego kartoflaka