Konkurs kulinarny

29.07.2014
Wszystkich kuchcików i miłośników wypieków zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym na najsmaczniejsze warmińskie przekąski piwne, czyli słodkie i pierne „fafernuchy” oraz słone „nowolatki”. Konkurs odbędzie się w sobotę 2 sierpnia w Olsztynie w czasie III Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego.

W konkursie mogą wziąć udział zarówno osoby indywidualne, organizacje pozarządowe, czy piekarnie i restauracje. Fafernuchy – zwane też na Warmii pfeferkuchami oraz nowolatki to charakterystyczne wypieki regionalne, serwowane kiedyś jako piwne przekąski. Można będzie ich spróbować na festiwalowych stoiskach. Wcześniej jednak zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie. Chętni powinni dostarczyć co najmniej po 15 sztuk danych wypieków do zamku olsztyńskiego do godziny 15.00.

Zachęcamy do poszukania przepisów na strychach, w książkach kucharskich babć i prababć, w internecie… Na zachętę prezentujemy przepisy na Fafernuchy i Nowolatki, które pochodzą z bazy etnograf Elżbiety Kaczmarek:

FAFERNUCHY (lokalne pierniki na okres świąteczno-noworoczny)
Składniki:
50 dkg mąki pszennej,
1 dkg sody oczyszczonej,
4 dkg masła,
1 jajko,
40 dkg miodu,
½ łyżeczki mielonego cynamonu,
½ łyżeczki mielonych goździków,
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
1 łyżeczka pieprzu,
Odrobina kardamonu, ewentualnie anyżku,
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wsypać do miski; dodać sodę i wbić jajko. Miód z przyprawami i masłem podgrzać (nie zagotowując), ostudzić i wlać do mąki. Zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodać mąki – całość powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto rozwałkować na grubość ciasta na makaron (4-5 mm); wykrawać ciasteczka. Ciastka piec na blaszce smarowanej tłuszczem.

NOWOLATKI – słone ciasteczka karnawałowe
Składniki:
50 dkg mąki krupczatki,
1 jajko,
1 żółtko,
25 dkg masła,
5 łyżek śmietany,
Łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżka soli (grubej - kamiennej)
[Jeżeli jest możliwość można dodać do ciasteczek: kminek, pieprz, natkę pietruszki, a nawet żółty ser utarty na drobnej tarce]
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Musi być na tyle elastyczne by dało się rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka – w okresie karnawału obowiązkowo w kształcie ptaków – wypiekać na niesmarowanej tłuszczem blaszce.