Konkurs kulinarny w Gminie Purda


Gmina Purda zaprasza wszystkich chętnych do udziału w konkursie pn. „Kulinarne Dziedzictwo Pogranicza Warmii i Mazur”, który odbędzie się podczas Dożynek Gminnych organizowanych 28 sierpnia na boisku sportowym w Klewkach.

W rywalizacji weźmie udział siedem drużyn – przedstawiciele gmin z terenu powiatu olsztyńskiego i szczycieńskiego, tj. gminy Olsztynek, Barczewo, Biskupiec, Dźwierzuty, Pasym, Jedwabno i Purda. Przedmiotem konkursu będzie przygotowanie potraw z produktu wspólnego dla „świętej Warmii” i „dzikich Mazur”, tj. ziemniaka. Kucharze będą mogli wykorzystać w swoich daniach także elementy runa leśnego (np. grzyby, jagody) oraz dziczyznę. Każda drużyna będzie musiała przygotować zupę oraz danie główne. Reprezentacje poszczególnych gmin będą składać się z maksymalnie czterech osób.

Przygotowane przez uczestników potrawy będą oceniane przez komisję konkursową powołaną przez organizatorów konkursu. W jury zasiadać będzie m.in. Wojciech Charewicz – kucharz, podróżnik, a także dr dietetyki Aleksandra Czarnewicz-Kamińska. Celem organizowanego przez Gminę Purda i Gminny Ośrodek Kultury w Purdzie konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii i Mazur oraz ochrona kulinarnego dziedzictwa i wykazanie się znajomością w przygotowaniu potraw z ziemniaków, dziczyzny oraz runa leśnego. Do wygrania w konkursie będą nagrody o łącznej wartości 10 000 zł.