Konkurs kulinarny na najsmaczniejsze „fafernuchy” i „nowolatki”

09.10.2012
Wszystkich kuchcików i miłośników wypieków zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym na najsmaczniejsze warmińskie przekąski piwne, czyli słodkie i pierne „fafernuchy” oraz słone „nowolatki”. Konkurs odbędzie się w sobotę 13 października w Olsztynie w czasie Warmińskiego Festiwalu Dziedzictwa Browarniczego.

_

W konkursie mogą wziąć udział zarówno osoby indywidualne, organizacje pozarządowe, czy piekarnie i restauracje. Fafernuchy – zwane taż na Warmii pfeferkuchami oraz nowolatki to charakterystyczne wypieki regionalne. Dzięki swemu potencjałowi – charakterystycznemu pikantnemu lub słonemu smakowi i utwierdzeniu w lokalnej tradycji – mogą stać się lokalnym specjałem i przekąską towarzyszącą piwu.
- Festiwal Dziedzictwa Browarniczego to doskonała okazja do wypromowania tych uwielbianych kiedyś, ale teraz nieco zapomnianych przysmaków – uważa Mariusz Kwas, dyrektor promocji olsztyńskiego starostwa. – Oprócz walorów smakowych ważne jest to, że nasze przekąski są na pewno zdrowsze niż chipsy, czy paluszki.
Walory smakowe „fafernuchów” i „nowolatek” mogli już poznać mieszkańcy Braniewa i Biskupca, którzy chwalili sobie warmińskie przekąski. Teraz czas na Olsztyn! W sobotę 13 października na stoiskach obok starego ratusza będzie można degustować przekąski piwne.
- My zapraszamy jednak wszystkich kuchcików i miłośników wypieków do udziału w konkursie kulinarnym – zachęca Mariusz Kwas. – Jury wybierze najsmaczniejsze „fafernuchy” i „nowolatki”, które będą potem promowane w czasie kolejnych edycji WFDB.
Chętni powinni dostarczyć co najmniej po 30 sztuk danych wypieków na stoisko konkursowe obok starego ratusza w sobotę 13 października do godz. 13. Jury będzie próbować przekąsek od godz. 14 i około godz. 16 powinien zapaść werdykt. Warto podkreślić, że udział w jury wezmą m.in. Elżbieta Kaczmarek, etnograf z Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie, Andrzej Zbigniew Brzozowski, smakosz kuchni regionalnej, dziennikarz i kabareciarz, Edward Cyfus, Warmiak i piewca kultury warmińskiej oraz Krystyna Dziotko, właścicielka restauracji Krys-Stan w Olsztynie. Zachęcamy do poszukania przepisów na strychach, w książkach kucharskich babć i prababć, w internecie… Więcej o warmińskich przekąskach piwnych także na stronie: www.warmia-browarnictwo.pl  

Poniżej na zachętę prezentujemy przepisy na Fafernuchy i Nowolatki, które pochodzą z bazy etnograf Elżbiety Kaczmarek

FAFERNUCHY (lokalne pierniki na okres świąteczno-noworoczny)
Składniki:
50 dkg mąki pszennej,
1 dkg sody oczyszczonej,
4 dkg masła,
1 jajko,
40 dkg miodu,
½ łyżeczki mielonego cynamonu,
½ łyżeczki mielonych goździków,
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
1 łyżeczka pieprzu,
Odrobina kardamonu, ewentualnie anyżku,
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wsypać do miski; dodać sodę i wbić jajko. Miód z przyprawami i masłem podgrzać (nie zagotowując), ostudzić i wlać do mąki. Zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodać mąki – całość powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto rozwałkować na grubość ciasta na makaron (4-5 mm); wykrawać ciasteczka. Ciastka piec na blaszce smarowanej tłuszczem.

NOWOLATKI
– słone ciasteczka karnawałowe
Składniki:
50 dkg mąki krupczatki,
1 jajko,
1 żółtko,
25 dkg masła,
5 łyżek śmietany,
Łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżka soli (grubej - kamiennej)
[Jeżeli jest możliwość można dodać do ciasteczek: kminek, pieprz, natkę pietruszki, a nawet żółty ser utarty na drobnej tarce]
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Musi być na tyle elastyczne by dało się rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka – w okresie karnawału obowiązkowo w kształcie ptaków – wypiekać na niesmarowanej tłuszczem blaszce.