KLAUZULA INFORMACYJNA - korzystanie z profilu Powiatu Olsztyńskiego w mediach społecznościowych - Powiat Olsztyński
środa, 28 Wrzesień 2022 , imieniny obchodzą: Luba, Wacław
dodaj do ulubionych

szlak swietej warmii
kalendarz wydarzeń
szybki kontakt

Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Plac Bema 5, 10-516, Olsztyn
tel.: 89 527 21 30
tel.: 89 521 05 19
fax: 89 527 24 14
starostwo@powiat-olsztynski.pl
Tagi
Sonda

KLAUZULA INFORMACYJNA – korzystanie z profilu Powiatu Olsztyńskiego w mediach społecznościowych

Powiat Olsztyński posiada konta na portalach społecznościowych Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn oraz YouTube. Każdy kanał mediów społecznościowych ma własną politykę dotyczącą sposobu przetwarzania i ochrony danych osobowych.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz.U.UE.L.2016.119.1 z 4.05.2016 r.) – dalej RODO,

informujemy, że:

1)    administratorem Pana/Pani danych osobowych jest: Starosta Olsztyński, Pl. Bema 5, 10-516 Olsztyn (tel.: 89 5210500, e-mail: sekretariat@powiat-olsztynski.pl);

2)    w sprawie sposobu i zakresu przetwarzania Pana/Pani danych osobowych oraz przysługujących Panu/Pani uprawnień, może się Pan/Pani skontaktować z Inspektorem Ochrony Danych: Pl. Bema 5, 10-516 Olsztyn, e-mail: iod@powiat-olsztynski.pl;

3)    Pana/Pani dane osobowe (podstawowe dane identyfikacyjne: imię, nazwisko lub/i nick internetowy w zakresie opublikowanym przez Pana/Panią w ww. portalach społecznościowych, dane opublikowane przez Pana/Panią w tych mediach społecznościowych, zdjęcie profilowe, informacje, które dostarczy Pan/Pani na swój temat Administratorowi, np. poprzez wysyłanie wiadomości prywatnej, reakcje na posty, treść dodanych komentarzy lub publikowanie na naszym fanpage’u/profilu zdjęcia) będą przetwarzane w następujących celach:

  • informowanie za pomocą fanpage’u/profilu o aktywności Powiatu Olsztyńskiego, promowanie wydarzeń odbywających się na terenie powiatu, budowanie i utrzymanie społeczności związanej z powiatem,
  • komunikowanie się za pośrednictwem dostępnych funkcjonalności mediów społecznościowych (komentarze, chat, Messenger, wiadomości lub poprzez opublikowanie komentarzy pod postami zamieszczanymi na fanpage’u/profilu),
  • w celu wypełnienia przez Administratora obowiązków prawnych wynikających z przepisów prawa.

Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit. e RODO (niezbędność do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej powierzonej administratorowi) w związku z art. 4 ust. 1 pkt 21 ustawy o samorządzie powiatowym – promocja powiatu lub odpowiednio na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO (niezbędność wykonania obowiązku prawnego ciążącego na administratorze).

Pana/Pani dane osobowe mogą być również przetwarzane na podstawie Pana/Pani zgody, która może zostać wycofana w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem (art. 6 ust. 1 lit. a RODO).

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak niezbędne do obserwowania fanpage’u/profili.

4)    Pana/Pani dane osobowe możemy przekazywać innym odbiorcom: organom władzy publicznej oraz podmiotom wykonującym zadania publiczne lub działającym na zlecenie organów władzy publicznej, w zakresie i w celach, które wynikają z przepisów powszechnie obowiązującego prawa, właścicielom portali społecznościowych:

- Facebook na zasadach określonych pod adresem https://www.facebook.com/about/privacy;

- Twitter na zasadach określonych pod adresem https://twitter.com/en/privacy,

- YouTube na zasadach określonych pod adresem https://policies.google.com/u/2/privacy?hl=pl,

- Instagram na zasadach określonych pod adresem https://privacycenter.instagram.com/policy/?entry_point=ig_help_center_data_policy_redirect,

- LinkedIn na zasadach określonych pod adresem https://www.linkedin.com/mypreferences/d/categories/privacy.

5)    Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej, z zastrzeżeniem ponadnarodowego charakteru przepływu danych w ramach serwisu Facebook z zastosowaniem stosowanych przez Facebook klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską i decyzji Komisji Europejskiej stwierdzających odpowiedni stopień ochrony danych w odniesieniu do określonych krajów zgodnie z zasadami określonymi przez:

- Facebook pod adresem https://www.facebook.com/about/privacy,

- Twitter pod adresem https://twitter.com/en/privacy,

- YouTube pod adresem https://policies.google.com/u/2/privacy?hl=pl,

- Instagram pod adresem https://privacycenter.instagram.com/policy/?entry_point=ig_help_center_data_policy_redirect,

- LinkedIn pod adresem https://www.linkedin.com/mypreferences/d/categories/privacy.

6)    Okres przechowywania Pana/Pani danych jest związany z celami i podstawami ich przetwarzania, tj.:

  • dane przetwarzane na podstawie zgody będą przetwarzane do czasu cofnięcia zgody,
  • dane przetwarzane na podstawie wymogów ustawowych będą przetwarzane przez czas, w którym przepisy prawa nakazują przechowanie danych.

W związku ze specyfikacją portali społecznościowych informacje o osobach obserwujących fanpage/profile, o polubieniach, a także treści komentarzy, posty i inne informacje dostarczane przez użytkowników są jawne. Pana/Pani dane osobowe, które przetwarzane będą w ramach zamieszczanych przez Pana/Panią komentarzy na profilu Powiatu Olsztyńskiego, będą dostępne w serwisie do czasu ich usunięcia;

7)    w trakcie przetwarzania danych osobowych ma Pan/Pani prawo żądania od administratora: dostępu do swoich danych osobowych oraz otrzymania ich kopii, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia lub prawo do sprzeciwu;

8)    w związku z przetwarzaniem Pana/Pani danych osobowych, w przypadku powzięcia informacji
o nieprawidłowym przetwarzaniu tych danych, ma Pan/Pani prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

9)    Pana/i dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu.

image_pdfimage_print
23 / 09 / 2022

Zobacz również:

.

.

01 / 07 / 2022

geoportal_m

PKZ_2

99_locek_strategia

98_banerek-rodzina

PKZ_2

projekty-unijne

inwestycje powiatu
psd_klocek

u_pracy

RSO

nieodplatna_pomoc

PKZ_2

Copyright © 2013 Powiat Olsztyński     Kalendarz imprez | Mapa serwisu | Polityka plików Cookies | Kanał rss realizacja: strony www virtualmedia.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji