Jak pomidory walczyły z ziemniakami o prym...

04.09.2015
"Pomidorowe wariacje", "Swojska piekarnia", "Pierogi na 100 sposobów" i "Ziemniaczane pyszności" - to nazwy kategorii w konkursie kulinarnym "Łęgajskie klimaty", który odbył się 29 sierpnia nad malowniczym jeziorem w Łęgajnach.

Wydarzenie odbyło się w ramach projektu realizowanego przez tutejsze Stowarzyszenie Wędkarskie Jeziora Linowskiego, a jego celem była promocja działalności organizacji pozarządowych z terenu oraz współpracy pomiędzy NGO a Powiatem Olsztyńskim.
W trakcie imprezy poszczególne drużyny pokazały nie tylko swoje umiejętności w gotowaniu, ale przede wszystkim wykazali się dużą pomysłowością i kreatywnością. Komisja, w której zasiadali profesjonaliści w dziedzinie gastronomii (m.in. Sylwia Malinowska, uczestniczka programu Master Szef) dokonała oceny według kryteriów: walory smakowe i zapachowe, estetyka i sposób podania potraw do degustacji, sposób prezentacji oraz oryginalność i pomysłowość.

Wszyscy zawodnicy biorący odział w konkursie zasłużyli na uznanie, jednak najwyższe noty sędziów uzyskali:
- w kategorii „Ziemniaczane pyszności” - Barbara Gilewska za faszerowane ziemniaki
- w kategorii „Pierogi na 100 sposobów”  - zespół „Sistars” Maria Szymańska i Anna Jankowska za pieczone pierogi ziemniaczane z serem i suszonymi pomidorami z Łęgajn
- w kategorii „Swojska piekarnia” – Weronika Skiba za łaciate szaleństwo
- w kategorii „Pomidorowe wariacje” – Teresa Turek za pomidorki faszerowane.

Większość uczestników imprezy miała okazję posmakować przygotowanych potraw, a potem wybrać te najlepsze. Zdaniem publiczności były to: babka ziemniaczana przygotowana przez  Grażynę Mila, pierogi duetu Sistars, pomidory nadziewane Katarzyny Wus oraz tort wykonany przez Bożenę Białogrzywę. Nagrody rzeczowe, którymi był sprzęt kuchenny, uczestnikom konkursu wręczał wicestarosta olsztyński Jan Żemajtys i sołtys Łęgajn Andrzej Turek.

Konkursowi kulinarnemu towarzyszył szereg atrakcji dodatkowych. Dzieci bawiły się pod opieką profesjonalnych animatorów, odbyły się warsztaty gotowania poprowadzone przez Sylwię Malinowską oraz pokaz gotowania potraw z pomidorów w wykonaniu załogi jednej z olsztyńskich restauracji. Nie zabrakło też konkursów dla najmłodszych, a dla starszych przewidziano zabawę taneczną do późnych godzin wieczornych...