Gminne Dożynki w Klewkach

13.09.2016
Procesja, orkiestra dęta, tradycyjne wieńce i finał konkursu kulinarnego. Podczas Dożynek w Gminie Purda, atrakcji nie brakowało. W tym roku gospodarzem imprezy były Klewki. Samorząd Powiatu Olsztyńskiego reprezentowała wicestarosta Joanna Michalska.

W ostatnią niedziele sierpnia pogoda sprzyjała świętowaniu i dziękowaniu rolnikom za trud ich pracy. Uroczystości dożynkowe rozpoczęły się mszą św. w kościele parafialnym w Klewkach, po której uczestnicy nabożeństwa przeszli tradycyjną procesją dożynkową na boisko sportowe. Procesji towarzyszyły Młodzieżowa Orkiestra Dęta GCK w Kurzętniku wraz z mażoretkami oraz jednostki OSP.

Funkcję Starosty Dożynek pełnił sołtys Trękusa Michał Sulikowski wraz z rodziną. Wójt oficjalnie przywitał zgromadzonych na placu gości i podziękował rolnikom za ogrom pracy, następnie podzielił chleb między zebranymi gośćmi. Kolejnym punktem programu było wręczenie nagród za udział w „Spartakiadzie Sołectw”, która miała miejsce w przeddzień dożynek. Pierwsze miejsce wywalczyła drużyna z Giław, otrzymując tym samym bon o wartości 500 zł. Nie zabrakło wyróżnień dla osób zasłużonych gminie. Statuetki „Anioła Purdy” otrzymali: Arkadiusz Obidziński oraz Krystian Obidziński - przedstawiciele firmy Arkas–Projekt, Andrzej Biermann - właściciel firmy Domotop, Krzysztof Karwowski - prezes Banku Spółdzielczego w Szczytnie oraz Marek Trędowski - Nadleśniczy Nadleśnictwa Jedwabno. W drodze głosowania jako najpiękniejszy wieniec dożynkowy został wybrany ten przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Szczęściary ze Szczęsnego. Symboliczny plon będzie reprezentował Purdę podczas tegorocznych Wojewódzkich Dożynek w Olsztynku (18 września).Wszystkie sołectwa, które przygotowały dożynkowe wieńce zostały nagrodzone bonem w kwocie 300 zł.

Podczas tegorocznych Dożynek Gminnych miał także miejsce finał konkursu „Kulinarne Dziedzictwo Pogranicza Warmii i Mazur”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Do rywalizacji stanęło siedem drużyn: sołectwo Łęgajny z gminy Barczewo, Koło Gospodyń Wiejskich Miętkie z gminy Dźwierzuty, przedstawiciele gminy Pasym oraz cztery drużyny reprezentujące gminę Purda: Koło Gospodyń Wiejskich Szczęściary ze Szczęsnego, sołectwo Purda, Klub Seniora z Klebarka Wielkiego oraz Baby Nowowiejskie sołectwo Nowa Wieś. Tematem przewodnim kulinarnych zmagań było przygotowanie zupy i dania głównego z ziemniaka – produktu wspólnego dla „świętej” Warmii i „dzikich” Mazur. Dodatkowo każda drużyna mogła wykorzystać elementy runa leśnego oraz dziczyznę. W samo południe na przygotowanych przez organizatora stanowiskach wszystkie ekipy rozpoczęły rywalizację. W pierwszej kolejności przygotowano zupę, następnie danie główne. Jury mogło skosztować m.in. zupy ziemniaczanej, zupy kurkowej, krupniku, pieczeni oraz dań mięsnych przygotowanych na bazie dziczyzny.
W jury konkursu zasiedli wicestarosta Joanna Michalska, uczestniczka programu Masterchef 2014 Sylwia Malinowska, ks. Michał Kuciński i twórca projektu sekretarz gminy Purda Rafał Wilczek. Sędziowie mieli bardzo trudne zadanie, ponieważ wszystkie dania przygotowano z wielką starannością i precyzją. Walka była wyrównana, ale ostatecznie jury podjęło decyzję. W finale konkursu kulinarnego I miejsce i nagrody o wartości 3 tys. zł wygrała drużyna z Pasymia, II miejsce i nagrodę o łącznej wartości 2,2 tys. zł wywalczyły reprezentantki gminy Purda z Nowej Wsi, III miejsce i nagrody o łącznej puli 1,6 tys. zł przypadły Kołu Gospodyń Wiejskich Miętkie z gminy Dźwierzuty. Pozostałe ekipy biorące udział w kulinarnych zmaganiach również zostały nagrodzone.

W części artystycznej dożynek na scenie wystąpili: Młodzieżowa Orkiestra Dęta GCK w Kurzętniku, chór parafialny im. Elżbiety Gołębiowskiej z Klewek, Kapela Jakubowa, KGW Szczęściary, zespół Contrast, zespół The Dmoks i gwiazda wieczoru zespół Red Lips. Oprócz występów muzycznych można było obejrzeć pokaz sportowy taekwondo przygotowany przez Klaudię i Macieja Ruta oraz pokaz Zumby, który poprowadziła Małgorzata Obałek.

Podczas Dożynek Gminnych zorganizowano punkty informacyjno-promocyjne Warmińsko–Mazurskiej Wojewódzkiej Komendy OHP w Olsztynie i oddziału regionalnego KRUS. Swoje smakołyki sprzedawali przedstawiciele sołectwa Klewki, Purda, Szczęsne i Trękus. Goście mogli kupić miody, świeże ryby i wiele innych tradycyjnych wyrobów. Nie zabrakło również atrakcji dla dzieci w postaci placu zabaw z dmuchańcami. Podczas Dożynek przedstawiciele „Fundacji Przyjaciel” z Wojtkowizny z kolei sprzedawali potrawy, z których dochód został przeznaczony na sterylizację kotów i psów z terenu gminy Purda.