czwartek, 30 Marzec 2017 , imieniny obchodzą: Aniela, Leonard
dodaj do ulubionych

Warmia Warto!
kalendarz wydarzeń
szybki kontakt

Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Plac Bema 5, 10-516, Olsztyn
tel.: 89 527 21 30
tel.: 89 521 05 19
fax: 89 527 24 14
starostwo@powiat-olsztynski.pl
Lądowisko w Gryźlinach
Tagi
Sonda

Co jest największym walorem Warmii?

Badają Kraksy

Badają Kraksy

Trwają prace nad opracowaniem planu działań ochronnych i rekultywacyjnych dla jeziora Kraksy.
12 maja 2016 roku prof. Ryszard Chróst z Zakładu Ekologii Mikroorganizmów i Biotechnologii Środowiskowej Uniwersytetu Warszawskiego z zespołem prowadzili badania na wodach jeziora Kraksy Dużego. Pobierali próbki wody i osadów, by potem poddać je analizie i na jej podstawie opracować najlepsze metody pozwalające poprawić stan jeziora. Dzień wcześniej naukowcy wykonali podobne badanie na jeziorze Kraksy Małe.
Badania prowadzone są w ramach projektu „Plan zintegrowanych działań ochronnych i rekultywacyjnych dla obszaru zlewni jeziora Kraks” w połowie dofinansowanego przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska. Plan będzie gotowy pod koniec 2016 roku.
Opracowanie planu zintegrowanych działań ochronnych i rekultywacyjnych będzie pierwszym etapem działań mających na celu przeprowadzenie rekultywacji jeziora i pozwoli dobrać metody i środki, które dadzą najlepszy efekt ekologiczny, z jednoczesnym uwzględnieniem optymalizacji kosztów.

image_pdfimage_print
16 / 05 / 2016

Zobacz również:

Mistrzostwa w szachach

Mistrzostwa w szachach

10 / 04 / 2017
Nowości w bibliotece

Nowości w bibliotece

24 / 03 / 2017

sejmpuls_powiatu

99_locek_wiadomosci_z_gmin99_emapa99_locek_strategia98_banerek-rodzinaprojekty-unijneinwestycje powiatupsd_kloceku_pracy

98_OcRSO

remonty

 

Copyright © 2013 Powiat Olsztyński     Kalendarz imprez | Mapa serwisu | Polityka plików Cookies | Kanał rss realizacja: strony www virtualmedia.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji