piątek, 28 Lipiec 2017 , imieniny obchodzą: Aida, Innocenty
dodaj do ulubionych

Warmia Warto!
kalendarz wydarzeń
szybki kontakt

Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Plac Bema 5, 10-516, Olsztyn
tel.: 89 527 21 30
tel.: 89 521 05 19
fax: 89 527 24 14
starostwo@powiat-olsztynski.pl
Lądowisko w Gryźlinach
Tagi
Sonda

Co jest największym walorem Warmii?

Afrykański Pomór Świń – komunikat

W związku z rosnącym w ostatnich tygodniach zagrożeniem rozprzestrzeniania się Afrykańskiego Pomoru Świń na terenie Polski poza województwo podlaskie, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olsztynie informuje o stwierdzanych obecnie drogach szerzenia choroby. Poza dzikami jest to nielegalny przewóz żywych zwierząt – prosiąt, warchlaków, loch i tuczników z obszarów objętych ograniczeniami na teren np. powiatu olsztyńskiego oraz wprowadzanie do obrotu na targowiskach i kiermaszach mięsa wieprzowego i produktów z tego mięsa pochodzących z tych obszarów.

1. W obszarze zapowietrzonym, zagrożonym i ochronnym obowiązują ograniczenia w przemieszczaniu żywych zwierząt wrażliwych – świń, bez przeprowadzonych wcześniej badań i świadectw zdrowia. Mimo tego stwierdzono szereg nielegalnych przemieszczeń z tych terenów zwierząt chorych, które stały się przyczyną wybuchu nowych ognisk na terenie województwa mazowieckiego i lubelskiego.

2. Poważnym zagrożeniem jest przemieszczanie nie identyfikowalnego mięsa wieprzowego i produktów z tego mięsa pochodzących z tych obszarów, oferowanych do sprzedaży na targowiskach i kiermaszach. Wirus afrykańskiego pomoru świń jest stosunkowo oporny na czynniki środowiskowe: w mięsie mrożonym przezywa ok. 1000 dni, w mięsie zakopanym w ziemi do 200 dni. W warunkach podwyższonej temperatury wirus ginie w ciągu 0,5 godz. w temp. 75 st.C, w temp. 69 st.C w ciągu 3 godzin. A zatem surowe mięso lub poddane niedostatecznej obróbce cieplnej produkty mięsne, szczególnie te nieidentyfikowalne co do pochodzenia, mogą być przyczyną szerzenia choroby. Stwierdzono, że mięso i produkty mięsne były bezpośrednią przyczyną minimum 1 ogniska ASF w ostatnich dniach.

Żywe zwierzęta mogą być sprzedawane wyłącznie w miejscach zatwierdzonych, zarejestrowanych, do których nie mogą być wprowadzane zwierzęta pochodzące z obszarów podlegających ograniczeniom z powodu chorób zakaźnych, oznakowane znakami identyfikacyjnymi i wyposażone w świadectwa zdrowia.

W związku z powyższym należy zwrócić szczególną uwagę na nielegalny transport i handel trzoda chlewną oraz sprzedaż targowiskową mięsa i produktów mięsnych w niewłaściwych warunkach higieniczno-sanitarnych i niewiadomego pochodzenia oferowana przez osoby nie posiadające dowodu na to, że produkty pochodzą z zakładów zarejestrowanych lub zatwierdzonych.

Przepisy obowiązujące w tym zakresie dopuszczają sprzedaż ryb, mięsa i nabiału wyłącznie na stoiskach wyposażonych w lady chłodnicze lub ze specjalistycznych środków transportu wraz z informacją o ich pochodzeniu.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olsztynie
lek.wet. Mirosław Karczewski

 

image_pdfimage_print

Zobacz również:

Otwarty Konkurs Ofert

Otwarty Konkurs Ofert

24 / 07 / 2017
Utrudnienia w ruchu

Utrudnienia w ruchu

18 / 07 / 2017

sejmpuls_powiatu

99_locek_wiadomosci_z_gmin99_emapa99_locek_strategia98_banerek-rodzinaprojekty-unijneinwestycje powiatupsd_kloceku_pracy

98_OcRSO

remonty

 

Copyright © 2013 Powiat Olsztyński     Kalendarz imprez | Mapa serwisu | Polityka plików Cookies | Kanał rss realizacja: strony www virtualmedia.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji