czwartek, 20 Lipiec 2017 , imieniny obchodzą: Czesław, Fryderyk
dodaj do ulubionych

Warmia Warto!
kalendarz wydarzeń
szybki kontakt

Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Plac Bema 5, 10-516, Olsztyn
tel.: 89 527 21 30
tel.: 89 521 05 19
fax: 89 527 24 14
starostwo@powiat-olsztynski.pl
Lądowisko w Gryźlinach
Tagi
Sonda

Co jest największym walorem Warmii?

Afrykański pomór świń

Afrykański pomór świń

Na wniosek powiatowego lekarza weterynarii, w piątek 23 czerwca b.r. starosta olsztyński Małgorzata Chyziak zwołała sztab kryzysowy. Przyczyną zebrania było wykrycie 15 ognisk wirusa ASF (afrykańskiego pomoru świń) w gminie Grajewo, graniczącej z powiatem mrągowskim, który z kolei leży przy powiecie olsztyńskim.

– Do Polski wirus przywędrował z Białorusi. Na Ukrainie do 2017 roku także wykryto kilkadziesiąt ognisk wirusa u świń i kilka przypadków u dzików. Najczęściej pojawia się w małych gospodarstwach, u rolników hodujących od 2 do 14 świń. Za rozprzestrzenianie wirusa ASF u świń hodowlanych bez wątpienia odpowiedzialny jest człowiek. Po wykryciu nowego ogniska, w promieniu 3 km od gospodarstwa trzeba ubić wszystkie świnie. Do dzisiejszego dnia nie stworzono jeszcze szczepionki. Ludzie na wirusa ASF są niewrażliwi – mówił powiatowy lekarz weterynarii Mirosław Karczewski. Przypomniał też o obowiązku zgłaszania do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, posiadania choćby jednej świni.

Na spotkaniu omówione zostały procedury bezpieczeństwa i metody zapobiegające rozprzestrzenianiu się wirusa. Poważnym zagrożeniem jest przemieszczanie nie identyfikowalnego mięsa wieprzowego i produktów z tego mięsa pochodzących z tych obszarów, oferowanych do sprzedaży na targowiskach i kiermaszach. Wirus afrykańskiego pomoru świń jest stosunkowo oporny na czynniki środowiskowe: w mięsie mrożonym przezywa ok. 1000 dni, w mięsie zakopanym w ziemi do 200 dni. W warunkach podwyższonej temperatury wirus ginie w ciągu 0,5 godz. w temp. 75 st. C, w temp. 69 st. C w ciągu 3 godzin. A zatem surowe mięso lub poddane niedostatecznej obróbce cieplnej produkty mięsne, szczególnie te nieidentyfikowalne co do pochodzenia, mogą być przyczyną szerzenia choroby.

W zebraniu kryzysowym uczestniczyli m. in. wójt gminy Dywity Jacek Szydło, wójt gminy Kolno Henryk Duda, sekretarz gminy Biskupiec Zbigniew Szal, sekretarz gminy Jonkowo Mariusz Olkowski, zastępca Komendanta Miejskiego Państwowej Straży Pożarnej w Olsztynie Andrzej Olszewik oraz zastępca Komendanta Miejskiego Policji w Olsztynie Robert Stangreciak.

image_pdfimage_print
26 / 06 / 2017

Zobacz również:

Utrudnienia w ruchu

Utrudnienia w ruchu

18 / 07 / 2017

sejmpuls_powiatu

99_locek_wiadomosci_z_gmin99_emapa99_locek_strategia98_banerek-rodzinaprojekty-unijneinwestycje powiatupsd_kloceku_pracy

98_OcRSO

remonty

 

Copyright © 2013 Powiat Olsztyński     Kalendarz imprez | Mapa serwisu | Polityka plików Cookies | Kanał rss realizacja: strony www virtualmedia.pl

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji